Građevinski otpad bivšeg Badela na divljem deponiju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na mjestu bivšeg ilegalnog deponija na cesti između Fažane i Galižane, koji još nije ni saniran, nedavno smo zatekli nove hrpe građevinskog materijala. Samo nekoliko metara od oznake o zabrani odlaganja smeća, uz bijeli put netko je nabacao 16 hrpi kamenja, cigli, betona, željeza, keramičkih pločica…

Naši sugovornici iz Fažane, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je riječ o građevinskom materijalu iz bivšeg Badela i tvornice stakla, tvorničkih kompleksa u središtu Fažane koji su srušeni. Kažu da bi svaki Fažanac prepoznao građevinski materijal iz tih kompleksa, budući da su ih godinama gledali kako propadaju.

Uostalom, kažu oni, hrpe smeća nastale su u vrijeme rušenja bivših tvornica pa su tim više uvjereni da je riječ o otpadu s tog gradilišta. I sami smo vidjeli da među građevinskim materijalom na divljem odlagalištu ima keramičkih pločica koje Fažance podsjećaju na one iz bivših tvornica.

No, Slobodan Ardalić, vlasnik firme Masagradnja koja je obavila rušilačke radove za vlasnika tog zemljišta, tvrtku Liberty, kaže nam da je provjerio sve kamione koji su odvozili otpad s gradilišta te tvrdi da svi imaju uredne prijevozne papire.

"Mislim da vozači to nisu mogli učiniti bez mog znanja. Stvarno ne znam je li netko lovio u mutnom, ali to će se doznati", ističe Ardalić. Pojašnjava da su sav građevinski materijal iz Fažane vozili u Ližnjan. Tamo je, kaže, otpad poslužio tvrtki Agroprodukt za gradnju burobrana uz mlade nasade.

Upitno je, međutim, je li sav otpad doista završio u Ližnjanu. Na to pitanje odgovor nema ni Općina, u kojoj su tek nakon našeg poziva doznali da se dio građevinskog otpada nalazi na ilegalnom odlagalištu.

Donačelnik Radomir Korać nekoliko dana nakon našeg prvog poziva kaže da je otpad već uklonjen. Naravno, o trošak Općine. "Nije to veliki trošak, nekoliko tisuća kuna. Morali smo ga ukloniti jer nećemo dozvoliti da se tamo opet počne odlagati", kaže Korać. Napominje da je na istom mjestu još uvijek ispod zemlje oko tisuću kubika otpada koji je prekriven travom te da će i njega jednog dana morati ukloniti.

Što se tiče krivca za ove nove gomile smeća, Korać ističe da Općina nema živaca baviti se otkrivanjem počinitelja. "Izvođač radova na rušenju tvorničkih kompleksa tvrdi da nije riječ o materijalu s tog gradilišta", kaže donačelnik, koji očito vlasniku Masagradnje vjeruje na riječ, budući da o ovom slučaju nisu izvijestili nadležnu inspekciju. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter