Gradevinske aktivnosti i dalje u padu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O daljnjem padu gradevinske aktivnosti u Hrvatskoj govore i zadnji podaci o rezultatima izvršenih radova i stanju narudžbi gradevinskih poduzeca s 20 i više zaposlenih.

Tako je vrijednost njihovih radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvom tromjesecju ove godine bila za 13,7 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Državni zavod za statistiku.

Ukupna vrijednost izvršenih radova gradevinskih tvrtki s 20 i više zaposlenih u prvom je ovogodišnjem tromjesecju iznosila 3,44 milijardi kuna. Od toga se na radove s vlastitim radnicima odnosi 2,39 milijardi kuna, a s podizvodacima 1,05 milijardi kuna.

Istodobno je vrijednost novih narudžbi u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2011. bila manja za 18,5 posto.

Vrijednost novih narudžbi za te tvrtke iznosi 3,2 milijarde kuna, od cega su narudžbe u vrijednosti od 1,38 milijardi kuna za zgrade, a 1,79 milijardi kuna na ostale gradevine.

Gradevinska poduzeca s 20 i više zaposlenih u Hrvatskoj su u prvom tromjesecju ove godine završila 777 stanova, što je za 1,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ta su poduzeca ožujka imala u gradnji 4.396 stanova ili 7,9 posto manje nego u istom razdoblju 2011. godine.


Podijeli: Facebook Twiter