Gradevinska dozvola uvjet za EU novce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ajmo zasukati rukave i pripremiti projekte za financiranje iz fondova Europske unije. Lako za ideju, trebamo imati gradevinsku dozvolu jer bez toga nema novaca", porucio je istarski župan Ivan Jakovcic u utorak u Pazinu na koordinaciji s (grado)nacelnicima.

Naglasio je da upravo u Istarskoj županiji ima najviše akumuliranog znanja o fondovima EU-a, ali i da mogu raditi s drugim konzultantima, te dodao: "Mi smo u tome najbolji". Pozvao je sve da zajednicki preuzmu odgovornost za mogucnost korištenja fondova EU-a.

Procelnica za financije Slavica Bencic Kirac je usporedbom proracuna Županije, gradova i opcina od 2002. do danas zakljucila da je do 2008. prihod stalno rastao (za županijski proracun iznosio je 20 do 30 milijuna kuna godišnje), a da je lani naglo pao.

Znacajan je pad poreza na dohodak kao najvažnijeg izvora županijskih prihoda koji je od 1. srpnja ove godine dodatno smanjen zbog zakonskih promjena.

Procelnik za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan izvijestio je da je 30 projekata kandidirano na natjecaj za prekogranicnu suradnju Slovenija - Hrvatska i da se ocekuje da ce veci dio biti financiran.

Naglasio je da se u 2012. ocekuje 1,1 milijarda eura samo iz strukturnih fondova, od cega ce trecina biti za regionalnu komponentu, a od toga 80 do sto milijuna za poduzetnike u privatnom sektoru.

- Na EU fondove treba gledati kao na dio vlastitog rada. U Županiji tako vec razmišljamo. Gradovi i opcine trebali bi u proracunima za 2011. planirati projekte koji bi se tako mogli financirati, sugerirao je Otocan.

Na podrucje Istarske županije je za 106 realiziranih projekata dospjelo oko 20 milijuna eura, rekao je.

Svaki tim hitne medicinske pomoci u Istri godišnje košta gotovo 600 tisuca kuna, a po podacima Andele Pocekaj, ravnateljice Istarskih domova zdravlja, u odnosu na ono što financira HZZO, godišnje nedostaje 1,8 milijuna pa pomažu gradovi da se postojeci sustav održi.

Direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj rekao je da se Strategijom ruralnog razvoja županije (86 posto Istre je ruralno podrucje, op. a.), koja je usvojena lani, planira oformiti sedam lokalnih akcijskih grupa (LAG), a najdalje je otišla ona Pazinštine.

Po LAG-u bi trebalo sto tisuca kuna za formiranje i pocetak rada pa je Prekalj sugerirao da se ta sredstva planiraju u proracunima za 2011.

Nakon toga je Jakovcic iznio zamisao da se za cijelu Istru umjesto sedam oformi jedan LAG (za njegovo osnivanje treba od pet do 150 tisuca stanovnika).


Podijeli: Facebook Twiter