Gradevinari: Uništavaju nas inspektori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradevinarima nikada nije bilo teže. Kriza, nedostatak investicija, nemogucnost naplate na koju se ceka i do godinu dana, smanjeni standard gradana i strogi bankarski uvjeti - pretvorili su gradevinarstvo preko noci u kruh sa sedam kora.

Gradevinari s kojima smo razgovarali ne vide izlaz i sa zebnjom cekaju iducu godinu za koju predvidaju da ce biti još gora, a nekadašnji "gradevinski boom" iz današnje perspektive izgleda kao nemoguca misija.

Pulski gradevinar i vlasnik gradevinske firme (podaci poznati redakciji) ne zna kako ce izdržati ako se nešto pod hitno ne promijeni, a zbog manjka posla prisiljen je smanjiti broj radnika.

- Prije sam imao 16 zaposlenih, a danas ih imam šest, no ni s njima ne znam što cu. Pogrešno je sve pripisivati krizi, jer uvjeren sam da je stanje loše i zbog neucinkovite gradevinske inspekcije zbog koje je na terenu pravi rusvaj, kaže.

- Gradilišta se uopce ne kontroliraju, a velik broj kolega nema ogradeno ni prijavljeno gradilište, tabelu o radovima, a da ne govorim i o ogromnom broju radnika koji rade u fušu i nisu prijavljeni. S druge strane, patimo mi koji uredno prijavljujemo zaposlenike, placamo poreze, doprinose i mirovinsko.

Inspekcije kao da funkcioniraju po babi i stricevima, pa su neki u boljoj poziciji i gleda im se kroz prste, dok se drugima sankcionira i najmanji propust, veli naš sugovornik.

Za nabavku opreme uložio je preko 100 tisuca eura, a zbog poslova koje je odradio, ali mu nikada nisu placeni, s raznih mu strana duguju oko milijun kuna. Upozorava da su gradevinari potpuno obespravljeni jer u Istri nema krovne institucije koja bi ih štitila i vršila pritisak na inspekciju.

No to bi se moglo promijeniti jer, kako doznajemo, uskoro bi trebao biti formiran Ceh graditeljstva koji bi djelovao pri županijskoj Obrtnickoj komori. Zasad su gradevinari "spadali" u Ceh proizvodaca, ciji predsjednik Drago Zovic veli da stanje nikada nije bilo gore, a svemu je, veli, kumovala recesija, slaba potražnja i prodaja nekretnina.

Po njegovim rijecima, istarskim gradevinarima poslove zbog niže cijene sve više oduzimaju kolege iz unutrašnjosti Hrvatske, osobito gradevinari iz Cakovca i Varaždina.

Predsjednik Sekcije graditeljstva pri pulskom Udruženju obrtnika Zdravko Crnkovic napominje da u Puli djeluje do 200 gradevinara kojima je to osnovna djelatnost. I on se slaže da sve stoji i da Istri nedostaju ulaganja koja bi tržište izvela iz stagnacije.

- Pomaka u gradevinarstvu nece biti sve dok ne dode do jacanja standarda gradana. U krizi se ljudi odricu kupnje automobila, a isto tako ce se cetveroclana obitelj sigurno prije stisnuti i živjeti u 40 kvadrata umjesto da kupe stan od 100 kvadrata, smatra Crnkovic. Slaže se da s naplatom muku muce gotovo svi, spominjuci tvrtku Bojoplast koja pojedinim gradevinarima duguje oko 300 tisuca kuna. (D. BAŠIC PALKOVIC)

OVO JE DIO TEKSTA O KOLAPSU GRA?EVINARA. CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter