Građevinari u POS plusu ako bude interesa kupaca

Najskuplji stanovi u Puli još nisu svi prodani - Porečanka (arhiva)
Najskuplji stanovi u Puli još nisu svi prodani - Porečanka (arhiva)

POS plus, novi Vladin model poticanja prodaje novoizgrađenih stanova, prije svih su podržali građevinari. Projektom se, naime, kani poduprijeti prodaja oko 20 tisuća novih stanova na tržištu, pod uvjetom da nisu skuplji od 1.400 eura po kvadratu. Ono što bi, po mišljenju Vlade, trebalo potaknuti prodaju jest fiksna kamatna stopa od 3,95 posto, rok otplate do 31 godine te zajam države od 200 eura po četvornom metru.

Ovom se mjerom prije svega pomaže građevinskoj industriji, dok bi građanima, koji bi se eventualno upustili u rizik cjeloživotnog dužničkog ropstva, ova solucija ipak bila zericu povoljnija u odnosu na onu koju im danas nude banke.

U ovoj godini država raspolaže s 50 milijuna kuna namijenjenih posudbi građanima u ovom modelu, što je dovoljno za kupnju 800 do 1.900 stanova. Bude li interes velik, država kani ubaciti u sustav još 190 milijuna kuna.

U porečkoj tvrtki TIM 90 - koja je pored zgrade Policijske uprave istarske izgradila najskuplje stanove u Puli, u lijepoj ljubičasto-sivoj zgradi koju Puljani zovu Porečanka - nitko se ne javlja. Kada nazovete broj telefona objavljen na web-stranici ove tvrtke, dobivate odgovor da "korisnik nije u mogućnosti primati pozive".

Na istoj je stranici objavljeno da je prodano ukupno 17 stanova na sva četiri kata, a traže se kupci za još 26 stanova, čija se cijena kreće od oko 1.800 eura za one najveće, od skoro 140 kvadrata, pa sve do skoro 3.000 eura. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter