Građevinari otputovali u Njemačku, konobari na Bahame

Poslodavci su lani posredstvom agencija tražili veći broj radnika nego u 2012. godini (Arhiva)
Poslodavci su lani posredstvom agencija tražili veći broj radnika nego u 2012. godini (Arhiva)

Preko privatnih posrednika, odnosno 30 aktivnih agencija za privremeno zapošljavanje, lani je traženo 1.098 radnika, a zaposleno ih je ukupno 1.055 i to mahom u inozemstvu. Poslodavci su lani posredstvom agencija tražili veći broj radnika nego u 2012. godini kao i godinu ranije, a godišnji rezultati pokazuju i da je preko agencija zaposleno više radnika nego u ranijim godinama.

Prema Izvješću o rezultatima posredovanja pri zapošljavanju izvan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, lani su 653 radnika (61,9 posto) posredstvom agencija upućena na rad izvan Hrvatske, dok su 402 radnika (38,1 posto) zaposlena u Hrvatskoj.

Usluge privatnih posrednika za zapošljavanje prošle godine koristilo je 483 poslodavaca sa sjedištem u Hrvatskoj. U odnosu na godinu dana ranije broj domaćih poslodavaca koji preko agencija traže radnike porastao je za 104.  Agencijske radnike tražio je i 41 poslodavac sa sjedištem u inozemstvu, a podaci o posredovanju pokazuju kako je je broj stranih poslodavaca u odnosu na 2012. godinu pao za 29 poslodavaca.

Od ukupnog broja radnika koji su posao pronašli preko agecija, poslodavci su njih 63,3 posto zaposlili na neodređeno vrijeme, odnosno 36,7 posto na određeno vrijeme. Gledajući dobnu strukturu gotovo 81 posto agencijskih radnika ima između 25 i 44 godine.  Prema obrazovanju, prevladavaju radnici sa srednjoškolskim obrazovanjem (32,9 posto), strukovnim obrazovanjem (28,9 posto), sveučilišnim diplomskim studijem (25,8 posto), odnosno stručnim studijem (6,3 posto).

Najveći broj radnika koji su posredstvom agencija posao našli u inozemstvu zaputio se put Njemačke. Riječ je o 186 radnika od 653 koja su posao našla izvan Hrvatske. Na ljestvici slijede Bahami (158 radnika), a uglavnom je riječ o radnicima koji rade na velikim turističkim brodovima. U Kanadu se lani zaputilo 78 radnika, potom slijede poslodavci sa sjedištem u Panami, Malti, Ujedinjenom kraljevstvu te na Bermudima. (G. GALIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter