Građevinari: Država nam je priredila neviđeni debakl

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Iako su brojni građani projekte energetske obnove u zgradarstvu prepoznali kao odličnu priliku za uređenje dotrajalih fasada, stolarije ali i za značajne uštede energije u svojim kućanstvima i konačnici na računima, energetska obnova postala je prava noćna mora za dio stanara, ali i za izvođače radova koji su putem upravitelja zgrada bili angažirani na projektima obnove.

I dok iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja najavljuju novi val financiranja energetske obnova višestambenih zgrada sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kada bi u prvom pozivu na raspolaganju bilo 152 milijuna kuna, izvođači radova još uvijek čekaju isplatu na temelju prethodnih natječaja Fonda za zaštitu okoliša.

Oni s kojima smo razgovarali ogorčeni su na Fond za zaštitu okoliša koji, kažu, već duže vrijeme ne isplaćuje ugovorena sredstva za projekte, jer novca jednostavno nema, a sve je, potvrđuju, krenulo nizbrdo u rekordno kratkom mandatu prošle Vlade.

Ostali bez 2,5 milijuna kuna

Jedan od najdrastičnijih primjera svakako je obnova pulskog nebodera na Verudi na kojem je kao izvođač radova bila angažirana tvrtka Roje Gradnja iz Vukovara. Direktor te tvrtke Željko Markić potvrđuje nam da mu Fond samo za pulski neboder duguje oko 1,3 milijuna kuna, a pribroje li se još dvije investicije na kojima su radili u Rijeci, dug Fonda prema Roje Gradnji penje se na gotovo 2,5 milijuna kuna.

- Radove smo na Verudi završili prije par mjeseci, a novac još ne stiže i što je najgore nemamo nikakvih saznanja kada bi sredstva napokon mogla biti uplaćena. Fond je debelo zakazao s isplatom sredstava, a mi konkretno novac čekamo od sredine rujna. Naime, prema ugovoru, sredstva trebaju biti isplaćena upravitelju zgrade, a potom oni plaćaju nama kao izvođačima, kaže Markić, potvrđujući da tvrtka ima više objekata za koje čeka sredstva Fonda za zaštitu okoliša.

- U Puli smo radove završili sredinom srpnja, a sva je papirologija predana upravitelju. Novac je trebao stići, no još ništa, kaže Markić. Po njegovim riječima, ovakav ih sustav nije skroz uništio, ali ih je definitivno bacio na koljena.

- Sve nas je to koštalo psihičkog i fizičkog zdravlja jer dobavljače moraš ispoštivati, a država se s druge strane nalazi kao najveći nerazumni faktor. Tu mislim na Poreznu upravu koja ne prihvaća prolongiranje plaćanja PDV-a. Odluke Fonda su u najmanju ruku čudne, ispričavaju se korisnicima što nemaju novca i nitko ne zna kada će stići, kaže Markić.

To je pitanje na koje bi brojni građevinari voljeli dobiti odgovor, a mnogi su baš poput Željka Markića bili prisiljeni otpuštati radnike.

- Nismo više bili u mogućnosti prihvaćati poslove preko Fonda za višestambene zgrade i okrenuli smo se nekim drugim poslovima, tako da sada preživljavamo. Također, bili smo prisiljeni otpustiti 20- ak radnika jer nismo imali za plaće. Država nam je priredila neviđeni debakl, a na području Rijeke mnogo je većih tvrtki koje također imaju ogromne probleme, a sve su to firme koje su radile energetsku obnovu na zgradama u kojima je 70 ili 100 stanova. Svi smo mi u istom problemu, veli Markić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter