Gradanski odgoj u školama vec ove jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanski odgoj i obrazovanje mogao bi vec iduce školske godine biti eksperimentalno uveden u šest škola na podrucjima od posebne državne skrbi te još u šest osnovnih i srednjih škola na drugim podrucjima Hrvatske. Nacrt kurikuluma i programa obrazovanja ucitelja, nastavnika i strucnih suradnika iz ovog predmeta gotov je, a nastao je u suradnji civilnih udruga - Mreže mladih Hrvatske, Centra za mirovne studije, Centra za ljudska prava i GONG-a - Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na predstavljanju kurikuluma i programa obrazovanja nastavnika, ministar Željko Jovanovic ocijenio je da je uvodenje Gradanskog odgoja i obrazovanja jedan od najvažnijih dogadaja u njegovom dosadašnjem mandatu.

- Želimo modernizaciju nastave i nastavnih programa, onoga što se poucava i kako se poucava. Naš je cilj nova škola, s novim sadržajima poput zdravstvenog odgoja, informatike te Gradanskog odgoja, kazao je Jovanovic. Gradanski odgoj i obrazovanje bitno ce unaprijediti kvalitetu školovanja, pružit ce ucenicima nova znanja i kompetencije, ali doprinijeti i društvu u cjelini, dodao je. "Istraživanja pokazuju da djeca sad o korupciji saznaju samo iz medija, a upravo se kroz Gradanski odgoj i obrazovanje možemo boriti protiv korupcije te za društvo s manje nasilja", istaknuo je Jovanovic.

- Poucavanje za demokraciju uvijek je rezultat politicke odluke koja govori o tome kakvo gradanstvo želi odredene politicka zajednica, napomenula je dr. Vedrana Spajic Vrkaš, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, jedna od kreatorica kurikuluma. Gradanskim odgojem i obrazovanjem naše mlade generacije stjecat ce znanja, razumijevanje, vještine i sposobnosti, usvajati gradanske vrijednosti i stavove, ukljucujuci i potrebu gradanske angažiranosti. Savladavat ce, primjerice, vještine nenasilnog rješavanja konflikata te artikuliranja stavova.

- Želimo aktivne, angažirane gradane koji svoje gradanstvo shvacaju kao dužnost, a sve to do sada Hrvatska nije imala, istaknula je dr. Spajic Vrkaš. (Vesna ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter