Građanima ne ide u prilog zakon o baznim stanicama

Protiv baznih stanica građani trenutno prosvjeduju ispred kuće HDZ-ovog gradskog vijećnika Janka Žužića (Goran Šebelić/CROPIX)
Protiv baznih stanica građani trenutno prosvjeduju ispred kuće HDZ-ovog gradskog vijećnika Janka Žužića (Goran Šebelić/CROPIX)

Pitanja o antenama, bolnici, kružnom toku u Šijani, poništavanju koncesije za Katarinu-Monumente, kupalištima i lokacijama za Islamski centar bila su u ponedjeljak navečer u središtu interesa pulskih vijećnika tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća.

Bolnica je važna za turizam

Pročelnik Giordano Škuflić, odgovarajući na pitanje što Grad može učiniti protiv baznih stanica jer se građani u raznim dijelovima grada bune protiv njih, rekao je da je Grad kroz prostorne planove donio odredbe koje su se trebale poštivati, odnosno da se bazne stanice moraju maknuti iz naselja, gdje su blizu vrtića i škola.

- Međutim, zakon je tu puno jači, odredbe su iznad gradskih planova i naši prostorni planovi moraju se uskladiti s takvim odlukama. To nam priječi bilo kakav jači angažman, a takva procedura ne ide u prilog naše želje da se građani zaštite i da je njihovo zdravlje na prvom mjestu. Definitivno će se to morati rješavati na nekim višim instancama jer ono što za sada možemo učiniti kao Grad je malo, nedovoljno, zaključio je Škuflić.

Odgovor na pitanje što znači status "subregionalne bolnice", kakav se preustrojem predviđa pulskoj bolnici, gradonačelnik Boris Miletić nije znao.

- Zbog utjecaja na turizam, odnosno značaja bolnice prilikom odabira turističke destinacije, ali i zbog udaljenosti riječkog KBC-a, mislim da pulska bolnica zaslužuje i dalje biti regionalna, odnosno županijska, a sve drugo je neprihvatljivo. Mislim da je ova ideja, za koju smo saznali preko medija, donijeta bez pripreme, bez konzultacija, pa tako i bez dodatnih pojašnjenja i šire javne rasprave. Svakako bi željeli znati što taj status znači za budući broj djelatnosti i na buduće financiranje bolnice, no u kontekstu priča o spajanju regija, o subregijama, o spajanju policijskih uprava, naravno da na ovakav status ne gledamo blagonaklono, rekao je Miletić te ustvrdio da će se kod nadležnog ministra boriti argumentima da bolnica zadrži županijski status. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter