Gradanima najcrnji bolnice i policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Kao što je lider u gospodarstvu, turizmu i drugim podrucjima, Istarska županija želi biti lider i na podrucju suzbijanja korupcije i sprjecavanja sukoba interesa, rekao je dožupan Vedran Grubišic u Puli gdje je poceo dvodnevni seminar o mjerama suzbijanja korupcije i sprjecavanju sukoba interesa.

Grubišic je dodao da u percepciji gradana korupcija u tijelima državne uprave i lokalne i regionalne samouprave u globalu nije dobra, pri cemu državna uprava znatno lošije stoji.

O pravnom okviru borbe protiv korupcije te rezultatima istraživanja percepcije javnosti o korupciji govorio je Davor Dubravica, nacelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuda, a o sprjecavanju sukoba interesa Zlatko Draganovic, predstojnik Ureda Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa.

- Korupcija je zloporaba povjerenih ovlasti za privatnu korist, definicija je Transparency Internationala, a postoje i sitna tzv. šalterska korupcija te visoka ili politicka korupcija. Korupcija je štetna na politickom i gospodarskom planu jer uništava povjerenje gradana u državu. Lani provedeno istraživanje Ministarstva pravosuda o korupciji u Hrvatskoj pokazalo je da gradani kao najkorumpiranije ustanove percipiraju bolnice, prometnu policiju, državnu inspekciju i carinu, te službu za tehnicki pregled vozila.

Gradani ne prave razliku izmedu državnih i lokalnih službenika te su u svojim odgovorima o korumpiranosti službenika javne uprave istaknuli da se radi o korupciji na lokalnoj razini. Smatraju da su korupciji najizloženiji župani, gradonacelnici i nacelnici opcina, potom upravni službenici i clanovi predstavnickih tijela.

Korupcija je najzastupljenija na podrucju prihoda i rashoda, potom na podrucju upravljanja imovinom, u prostornom planiranju, javnoj nabavi i zapošljavanju, rekao je Dubravica te dodao da gradani smatraju da najviše koristi od korupcije imaju politicari.

Skup su organizirali Ministarstvo pravosuda i Europska komisija za dužnosnike i službenike lokalne i podrucne samouprave Istarske županije. (S. BODLAJ IVAŠIC)

U Istri najtransparentniji Rovinj

Davor Dubravica rekao nam je da istraživanje o zastupljenosti korupcije Ministarstvo pravosuda nije radilo po županijama pa tako nema podataka o percepciji javnosti o korumpiranosti u Istarskoj županiji.
Istraživanje o transparentnosti rada tijela lokalne samouprave svih 556 gradova i opcina u Hrvatskoj obavio je GONG2009. u projektu nazvanom "Lotus".
Prema tim podacima, najtransparentniji je Grad Rijeka. Na ljestvici istarskih gradova i opcina prvi se smjestio Rovinj, i to na 10. mjestu, a slijede Labin (12.), Pula (17.), Porec (28.), Funtana (37.), Buzet (48.) i Pazin (55.). Sredinu je zauzeo Barban (278.), a ispod njega slijedi još 12 istarskih opcina i gradova.

 


Podijeli: Facebook Twiter