Građanima jeftinija, gospodarstvu skuplja struja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od početka 2017. godine građani će manje trošiti na električnu energiju, poručili su, bez dodatnih objašnjenja, iz Ministarstva gospodarstva. Prema najavi Ante Čikotića, državnog tajnika za energetiku, struja će pojeftiniti od 1. siječnja, ali model po kojem će se to napraviti tek će predstaviti javnosti na jednoj od narednih sjednica Vlade.

Zelena naknada osam lipa

Javnost je proteklih mjeseci bila informirana o povećanju naknade za obnovljive izvore energije, koje je kilovat sat električne energije trebala poskupjeti za dvanaest lipa. Nakon toga, Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila je poreznu reformu i smanjenje PDV-a na struju, što bi, prema tvrdnjama koje se čuju u Banskim dvorima, trebalo dovesti do manjih izdataka građana za struju. Trenutačno se spominje uvođenje "zelene naknade u iznosu od osam lipa po kilovatu, što bi uz smanjenje PDV-a na 13 posto trebalo rezultirati pojeftinjenjem struje.

U Hrvatskoj elektroprivredi napravili su nove izračune troška električne energije upravo s tim parametrima, koji pokazuju da bi naknada od osam lipa po kilovatu, uz smanjenu stopu PDV-ana 13 posto, kućanstvu koje potroši 3.500 kilovata godišnje, donijelo uštedu od stotinu kuna.

Predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić izjavio je u srijedu kako je jedino sigurno da struja za građane neće poskupjeti, ali da će o svemu odlučiti Vlada.

"Određivanje visine naknade za poticanje obnovljivih izvora energije, kao i visine PDV-a na električnu energiju nisu u nadležnosti Hrvatske elektroprivrede niti predstavljaju prihod HEP-a. Kada se utvrde i stupe na snagu nove visine naknade, te kad na snagu stupi primjena nove stope PDV-a za električnu energiju, opskrbljivači unutar HEP grupe - HEP Elektra i HEP Opskrba - na računima će, sukladno propisima, iskazivati naknadu i PDV u skladu s novim iznosima, rekli su nam u Odnosima s javnošću HEP-a.

Panika kod opskrbljivača

Smanjenje cijene električne energije za gospodarstvo nije potvrđeno, pa se o njemu može tek spekulirati. U Vladi kažu da o tome razgovaraju s distributerima električne energije, što je potvrdila i Martina Dalić, ministrica gospodarstva. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter