Gradani znatno izmijenili plan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog urbanistickog plana Vineža znatno se promijenio nakon brojnih primjedbi gradana u odnosu na prvotnu zamisao, zakljucila je Anamarija Lukšic, procelnica resornog gradskog odjela, na trecoj javnoj raspravi o tom dokumentu. Posljednje izlaganje, koje je privuklo 50-ak gradana, proteklo je bez povišenih tonova, za razliku od prošlih, kada su tenzije izazvali ucrtani široki prometni koridori, najviše cestovni prsten.

Ta svojevrsna obilaznica koja ide od poduzetnicke zone oko naselja, žalili su se ranije gradani, presjeci ce mnoge cestice te im onemoguciti da budu gradevne. "Razmišljalo se prekinuti prsten na cesti za Viškovici i spojiti ga na sadašnju županijsku prometnicu prema Marciljanima, no zbog tamošnjih kuca nemoguce je dobiti potrebnu širinu. Ipak, koridor prstena smanjen je s 20 na 16 metara, unutar kojih se nece moci graditi bez obzira na idejno rješenje prometnice kao osnove za parcelaciju. I ostale prometnice, tzv. sabirnice, smanjene su, i to s 15 na devet, odnosno sedam metara. Jedino se koridor županijske ceste od 30 metara nije dirao", pojasnila je Lukšic.

Podsjetila je i na traženja prenamjene zelenih i javnih površina u zone stambene gradnje. Takva gradnja, rekla je procelnica, omogucena je u ranije predvidenom zelenom pojasu oko zone društvene namjene na zapadnoj periferiji naselja prema Marciljanima. Ondje, naime, ostaju ucrtani škola i vrtic, koje su neki mještani željeli premjestiti na Krvovu placu.

Lukšic je, nadalje, istaknula znatno smanjenje sportsko-rekreacijske zone duž ceste prema Marcilnici u zoni Mišoni, gdje se više ne planira sportska dvorana, vec samo sportski tereni s manjim pratecim objektima. U nastavku od te lokacije prema Vinežu dio podrucja oko zone urbanih vila prenamijenjen je, na prijedlog vlasnika, u zeleni pojas, dok ce se kod tzv. radnickih kuca umjesto kuca u nizu moci graditi urbane vile te obiteljske kuce.

Izvijestila je i o poprilicnom broju uslišanih molbi za prenamjene (iz stanogradnje u zeleni pojas i obrnuto) unutar gradevinskog podrucja kod lokacije Viškovici. "Nastojali smo svakom gradaninu prihvatiti primjedbu vezanu uz barem jednu parcelu", kazala je Lukšic. Pojasnila je da za podrucje koje je obuhvaceno UP-om (155 hektara) nije potrebna izrada ni jednog detaljnog plana uredenja, a raspisivanje arhitektonskih natjecaja iziskuje samo gradnja javnih objekata. Donošenje UP-a, koji je izradio Zavod za urbanizam i prostorno graditeljstvo zagrebackog Arhitektonskog fakulteta, ocekuje se, kako je najavio Zoran Rajkovic, zamjenik labinskog gradonacelnika, koncem iduceg mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter