Gradani zauzeli Trg Bana Jelacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuca gradana okupilo se u subotu na zagrebackom Trgu bana Jelacica pridružujuci se opcem svjetskom prosvjedu protiv financijskih i socijalnih nepravdi te protiv politickih elita.

Prosvjed 15. O. podržalo je nekoliko glavnih hrvatskih sindikata - NHS, SSSH i Matica hrvatskih sindikata, videni su i neki politicari, a najistaknutiji je bio zastupnik Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

"U obranu javnog dobra", "Tajkuni - ratni profiteri nastali na prolivenoj krvi", "Dosta pohlepe - radnik je iznad profita", "Protiv kapitalizma - za direktnu demokraciju", "Jednakost - zaposlenost - samoupravljanje", "Proizvodnja bez eksploatacije - zemlja bez granice", bile su neke od brojnih parola sa skupa.

Prosvjed je poceo citanjem manifesta pokreta, a zatim je više govornika istaknulo potrebu za jednakošcu, solidarnošcu te besplatnim obrazovanjem i naglašavalo da su protiv neoliberalizma, korupcije i pljacke. Govorio je i novinar Drago Pilsel, koji je pozvao svoje kolege novinare i sve ostale da se suoce s istinom: postali su roblje, i stoga se svi trebaju udružiti u herojskoj borbi za humanije društvo.

Na prosvjed je još prije 18 sati došao i Ivan Pernar, koji je bio jedan od inicijatora prosvjeda u ožujku, sa svojim pristašama. Došao je majici "Ne u EU", s velikom hrvatskom zastavom protiv EU-a, ali su ga organizatori uvjerili da te zastave skloni.

Skup je trebao službeno trajati do 19 sati, do kada je bio prijavljen, no mnogo je ljudi ostalo na glavnom trgu, a govornici su se i dalje izmjenjivali. Studenti su improvizirali plenum na kojem se glasovalo dizanjem ruku. Policija je zatražila da demonstranti iskljuce razglas, no oni to nisu ucinili. (Z. DUKA)


Podijeli: Facebook Twiter