Gradani za struju duguju 329 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svako kucanstvo najteže se sigurno odrice struje i vode, ali cini se da u krizi gradani sve teže placaju racune za njihovu potrošnju. Tako su sva kucanstva u Hrvatskoj sa zadnjim danom listopada HEP-u za struju dugovala 329,27 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je dug bio 272 milijuna kuna, to je porast od cak 20 posto.

Puno gore stanje je s iznosom HEP-ovih potraživanja za neplacene racune kad je u pitanju gospodarstvo, koje je 31. listopada dugovalo 1,256 milijardi kuna za isporuku elektricne energije.

I najvecem komunalnom poduzecu u Hrvatskoj, Zagrebackom Holdingu, gradani za komunalne usluge duguju stotine milijuna kuna.

Kada bi Zagreb bio ogledni primjer za Hrvatsku, znacilo bi to da na razini države gradani za komunalne usluge duguju i do 1,5 milijardi kuna.

Neplaceni racuni za struju i komunalne usluge ukazuju na trend da gradani imaju sve manje novca za placanje režija. Dobrim dijelom dosadašnjih su godina taj nedostatak pokrivali vecom kupovinom hrane na kartice, ali je potrošnja preko kreditnih kartica krajem ovogodišnjeg rujna bila deset posto manja nego lani u isto vrijeme.

Da ce sve veci broj gradana sve teže placati režije, govori i cinjenica da je krajem listopada u Ocevidniku HGK-a zbog ovrha bilo cak 25 posto više nekretnina, kuca i stanova te oranica, koje su završile na dražbi jer njihovi vlasnici nisu mogli placati racune.

Sve što se dogada s neplacanjem kredita i režija precizno prati rast broja nezaposlenih, kojih je u listopadu 2008. bilo 230 tisuca, godinu dana kasnije 273 tisuce, a ove godine 304 tisuce. Ako se prognoze o povecanju za dodatnih 40 tisuca ostvare, neplacenih racuna u sijecnju sljedece godine bit ce i više.


Podijeli: Facebook Twiter