Građani upozoravaju na smrad kanalizacije duž Lungomarea

Gortanovom uvalom povremeno se širi smrad fekalija (Arhiva)
Gortanovom uvalom povremeno se širi smrad fekalija (Arhiva)

Iako se sezona kupanja, barem za većinu, polako približava kraju, ali smrad koji kupače svako toliko zapuhne duž Lungomarea i Gortanove uvale pa čak i kampa Stoja ne ostavlja ih ravnodušnim. Naime, kako su nam se požalili sami kupači, povremeno se osjeti intenzivan smrad fekalija, a s obzirom na postojanje biološkog pročistača smještenog u tamošnjoj šumici, odmah iznad Lungomarea, sumnja je odmah pala na njega i mogući kvar, ali i na novi ispust koji je zimus izgrađen, a koji se možda upravo tijekom sezone kupanja testira?!

No, kako saznajemo od direktora tvrtke Pragrande Igora Starog, oni nemaju informaciju o značajnijem širenju neugodnih mirisa na području Valkana, no kako će djelatnici Pragrandea d.o.o. izaći na teren i to provjeriti te sukladno tome i poduzeti nužne korake.

- Pragrande d.o.o. kontinuirano provjerava rad uređaja, a provjerit će se i ostala kanalizacijska infrastruktura u bližem okruženju te utvrditi da nije eventualno došlo do začepljenja na mreži ili nekontroliranog i ilegalnog pražnjenja septičkih jama negdje u sustavu u blizini što bi moglo utjecati na eventualnu pojavu neugodnih mirisa, odgovorio je direktor Stari.

Do povremene pojave širenja neugodnih mirisa, pojašnjava, može doći zbog određenih vremenskih uvjeta, poput niskog tlaka i određenog vjetra te viših temperatura, no ne postoji mogućnost pojave neugodnih mirisa zbog novoizgrađenog podmorskog ispusta koji je pušten u funkciju početkom godine.

- Naime, prilikom projektiranja i izgradnje ispusta redovno se vrše batimetrijska ispitivanja kojima se utvrđuje položaj ispuštanja voda koja se obrade na uređaju, dubina ispuštanja, kao i strujanje. Novi ispust paralelan je postojećem ispustu koji je izgrađen 1987. godine kada i uređaj. Ispust je dug oko 1.300 metara u morskom dijelu i položen je na dubini od 38 metara. Zbog uslojenosti mora i strujanja, ispuštena otpada voda ne može doći u gornje slojeve mora i vratiti se prema obali i s te strane postoji potpuna sigurnost za plivače, tvrde iz Pragrandea te dodaju da tu tezu potvrđuju i kontinuirana ispitivanja morske vode koja pokazuju najvišu kvalitetu morske vode za kupanje.

- Postojeći uređaj za pročišćavanje izgrađen je 1987. godine i radi se o predtretmanu, odnosno danas najjednostavnijoj tehnologiji pročišćavanja. Uređaj je 2010. godine rekonstruiran i

zamijenjena je dotrajala oprema. Tada kada se gradio nije bio predviđen sustav zaštite i kontrole neugodnih mirisa kao što danas imamo na svim novoizgrađenim crpnim stanicama. S obzirom da se zadnjih godina značajno uložilo u izgradnju kanalizacijske infrastrukture ostaje nam još i izgradnja preostale potrebne mreže, kao i uređaja za pročišćavanje kroz EU fondove. Novi uređaj za pročišćavanje biti će minimalno drugog stupnja pročišćavanja s najvišim stupnjem zaštite i kontrole širenja mirisa i buke te će svi objekti na uređaju biti zatvorenog tipa. Na taj način bit će izgrađena kompletna kanalizacijska mreža s najmodernijim uređajem za pročišćavanje, zaključuje na kraju direktor Pragrandea Igor Stari. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter