Građani traže rješenje problema Galebove stijene

Galebove stijene su unutar ekološki osjetljivog područja
Galebove stijene su unutar ekološki osjetljivog područja

Grupa građana, potpomognuta Zelenom Istrom, otvorenim pismom obratila se gradskim vijećnicima i gradonačelniku Borisu Miletiću u vezi rješavanja, kako su ga nazvali "problema Galebove stijene", lokacije za koju je Grad izdao koncesijsko odobrenje da se na njoj realizira adrenalinska plaža. U svom pismenom obraćanju zahtijevaju obustavu daljnjeg uništavanja i saniranja devastacije iznad Galebovih stijena (Grotte dei Colombi).

Prijava inspekciji zaštite prirode

Od vijećnika očekuju aktivno sudjelovanje u što bržem rješenju nastale štete i zauzimanje da se lokalitet proglasi zaštićenim krajobrazem. Ujedno je udruga Zelena Istra podnijela prijavu zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode Odjelu inspekcije zaštite prirode za Istru, Primorje, Gorski Kotar i Liku (Ispostava Pazin) zbog devastacije ovog lokaliteta.

Grupa građana pokrenula je i peticiju, koju je do sada već potpisalo preko tisuću građana, a kojom se traži hitna izmjena postojećeg Plana upravljanja pomorskim dobrom, odnosno uklanjanje Galebovih stijena iz njega, te se zahtijeva da se obustavi daljnje uništavanje lokacije i sanacija do sada učinjenog dok se ne utvrdi je li sve napravljeno u skladu s propisima. Zahtijeva se i da se Galebove stijene proglase zaštićenim krajobrazom, pogotovo jer su, kako i stoji u prijavi Zelene Istre, Galebove stijene unutar ekološki osjetljivog područja Akvatorij zapadne Istre (Područje očuvanja značajno za ptice), a uvrštene su i u ekološku mrežu Republike Hrvatske pa je za takve lokacije potrebno provesti postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata, što nije učinjeno. Međutim, još je značajnije da je pećina na Galebovim stijenama dokazano stanište sredozemne medvjedice.

Inače, Grad Pula u travnju ove godine izdao koncesijsko odobrenje za realizaciju adrenalinske plaže na ovoj lokaciji pa je posljednjih mjesec dana započelo bagerima krčenje raslinja i izrada širokog puta od srušenih bungalova na Valovinama do Galebovih stijena uz ogradu Muzila. Riječ je o površini iznad Galebovih stijena gdje je bila osmatračnica.

Samo tematiziranje pulskih plaža održano je kroz javnu raspravu prošle godine, pa je po tome i sačinjen Plan upravljanja pomorskim dobrom za ovu godinu. Za tu je plažu procijenjeno kvalitetnim predvidjeti mogućnost realizacije sadržaja: vodeni badminton, vodena košarka, staza za prelazak preko vode, vaterpolo, umjetna stijena, daske za skakanje u vodu, ljuljačke za vodu, ugostiteljska djelatnost, iznajmljivanje pribora i opreme za ronjenje i kupanje, rekli su nam prošlog tjedna iz Grada, dodavši da je po donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom konkretna provedba u nadležnosti Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je, s obzirom da je za ovu lokaciju postojao samo jedan zahtjev, dodijeljen tvrtki Giovi-Kop Pula, koja izvodi pripremne radove za privođenje područja sportsko-turističkoj, zabavnoj i rekreativnoj namjeri kao što je to rađeno i za potrebe adrenalinskog parka na području Mornara, a sve s ciljem obogaćivanja ponude s novim atraktivnim sadržajima.

- Grad Pula je lokaciju Galebove stijene predvidio kao lokaciju na kojoj se mogu odvijati različiti zabavno rekreativni sadržaji u ljetnom periodu kako bi se obogatila ponuda za sve građane grada Pule i goste. Riječ je isključivo pojedinim sadržajima na točno određenim točkama na predmetnoj lokaciji a ne o koncesiji za cijelo područje Galebovih stijena. No sam nositelj koncesijskog odobrenja obratio se gradu Puli sa zahtjevom za prolongiranje početka korištenja koncesijskog odobrenja s obzirom da za realizaciju planiranih sadržaja treba izvršiti određene pripremne radnje za koje pretpostavlja da neće moći na vrijeme obaviti pa mu se niti obavljanje djelatnosti ne bi isplatilo za ovu sezonu. Treba naglasiti da niti jedna aktivnost nositelja koncesijskog odobrenja ne bi značila devastaciju prirode jer se tu ne radi o nikakvoj gradnji ili betonizaciji. Galebove stijene kao i cijeli akvatorij duž obale Istre i cijelog Jadrana unutar je ekološke mreže Natura 2000, odnosno područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove te područja očuvanja značajna za ptice, odgovorili su nam iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter