Građani traže neizdavanje okolišne dozvole Rockwoolu

Rockwoolova tvornica u Pićanskom lugu (M. ANGELINI/arhiva)
Rockwoolova tvornica u Pićanskom lugu (M. ANGELINI/arhiva)

Građani općine Pićan i Općina kao pravna osoba tražit će od Ministarstva zaštite okoliša da se Tvornici kamene vune Rockwool ne izda okolišna dozvola, zaključak je s jučerašnje ponovljene javne rasprave na tu temu.

Građani su u neformalnom glasovanju, na koje ih je pozvao predsjednik Općinskog vijeća Silvan Juran, podigli ruke za odbacivanje studije utjecaja na okoliš. To će biti uvršteno među primjedbe s javnog uvida, koje će biti upućene Ministarstvu.

Prva javna rasprava, održana 12. prosinca lani, završila je odlukom da se javni uvid ponovi, budući da su građani odbacili vjerodostojnost svih institucija koje su sudjelovale u izradi tog dokumenta i optužili ih za pogodovanje Rockwoolu.

Skup je vodio Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije. Na pitanja građana odgovarali su predstavnici tvornice, direktor Felix Guerin s prevoditeljicom Nives Vogrinec, direktor procesa i ekologije Neven Vlačić i inženjer ekologije Edina Bešić te predstavnici tvrtke Dvocut Ecro iz Zagreba Mario Pokrivač i Marijana Bakula, izrađivači rješenja temeljem kojega je od Ministarstva zatražena ekološka dozvola.

Građani u publici imali su podršku istaknutog člana Građanske inicijative koja se bori protiv ekološki upitne industrije Lucijana Mohorovića, prostornog planera Bruna Poropata i predsjednika Zelene stranke Josipa Antona Rupnika.

Ključno pitanje, na koje predstavnici Rockwoola nisu imali pravog odgovora, bilo je to da ako je sve savršeno ispravno i potpuno neškodljivo, gdje i kako nastaje šteta koju studija utjecaja na okoliš procjenjuje na pet milijuna eura godišnje?

Građani smatraju da bi država i Županija trebale preuzeti nadležnost nad emisijskim i imisijskim stanicama jer, mišljenja su, Rockwool manipulira podacima.

Poropat je rad tvornice smještene u kotlini Pićanskog luga usporedio s radom motornog vozila u zatvorenoj garaži. Rupnik je, podsjetivši da je osuđen zbog klevetanja Rockwoola te da njegove prijave tvornice nadležnim institucijama nisu urodile plodom, pozvao na odbacivanje studije jer ne zadovoljava temeljne pretpostavke takvog dokumenta. Građani su to prihvatili, a osobito Juran i načelnik Općine Ivan Franković.

Kako je Zidarić objasnio, Ministarstvo će se odrediti prema pristiglim pitanjima, prijedlozima i zahtjevima, a građani mogu podići tužbu na Upravnom sudu. (piše R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter