Gradani su u "Brijuni rivijeri" zanemareni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Županija bi trebala biti zadnja koja ce usvajati takav akt. Gradovi i opcine su ti koji bi prvi trebali provesti javnu raspravu o tome. Radi se obrnutim redoslijedom. Kuca se ne gradi od krova, nego od temelja, a temelj su u ovom slucaju gradani", kazao je na konferenciji za novinare u nedjelju Plinio Cuccurin, županijski vijecnik istoimene nezavisne liste, osvrnuvši se na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa "Brijuni rivijera" na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti koji ce se u ponedjeljak naci na vijecnickim klupama.

- U politickoj borbi Ladonji se uvijek spocitavao kapital, dok je druga strana uvijek govorila da se brine za gradanstvo. Sada je suprotna strana ta koja namece ugovor i daje prednost iskljucivo kapitalu zanemarujuci interese gradana. Zbog vremena u kojem dolazi taj ugovor, nacina na koji javnosti nije dana mogucnost da se upozna s njime, smatramo da je to napravljeno iskljucivo u svrhu politicke kampanje za parlamentarne izbore, što pokazuje jasnu povezanost IDS-a i HDZ-a. Oni pokušavaju dobiti politicke poene isticuci da je rijec o investiciji vrijednoj nekoliko stotina milijuna eura u kojoj ce vecinom biti angažirana domaca gradevinska snaga, dok se pritom zanemaruju svi drugi elementi, smatra Cuccurin.

Po njemu, pozitivno je to što se u ugovoru spominje da bi 70 posto gradevinskih radova trebale obaviti domace tvrtke, no upozorava da je gradevinska operativa u Istri trenutno rascjepkana te da bi bilo potrebno stvoriti konzorcij da bi se uopce mogli javiti na natjecaj. Puno važnijim smatra pitanje zapošljavanja u buducim objektima u sklopu "Brijuni rivijere". Kaže da se takvo što uopce ne spominje u prijedlogu ugovora.

- Mi ne sporimo da ce se tamo vjerojatno zapošljavati cistacice, vrtlari, konobari, sobarice, ali kljucnim smatramo pitanje hoce li na rukovodecim položajima biti osobe koje imaju stalno prebivalište na podrucju Istarske županije. U ugovoru o tome nema rijeci, a radi se o prodaji resursa na 50 godina. Zato smatramo da bi se to trebalo razjasniti i dati prednost zapošljavanju domaceg kadra, kazao je Cuccurin.

Upozorio je i na, po njemu, nejednakost onih turistickih kapaciteta koji su pokriveni Zakonom o turistickom zemljištu s onima koji bi se trebali graditi u sklopu "Brijuni rivijere". Podsjetio je, naime, da ce svi turisticki objekti placati naknadu za turisticko zemljište po cijeni koja je zakonski definirana, dok se u ugovoru za tvrtku Brijuni rivijera navodi da ce ona biti naknadno utvrdena.

- Zakon o turistickom zemljištu takoder predvida da naknada ide u proracune jedinica lokalne samouprave, dok po ovom ugovoru naknada ostaje poduzecu Brijuni rivijera, što smatramo jako upitnim, kazao je.

Istaknuo je i da treba pažljivo prouciti graficke priloge za svaku pojedinu lokaciju koja ce se davati u koncesiju. Naveo je primjer Hidrobaze, gdje je u pulskom GUP-u predvidena sportska lucica, dok su u grafickom prikazu te lokacije predmet koncesije i dva javna puta. Kazao je i da se slaže sa stavom Društva arhitekata Istre koji takoder upozoravaju na neke nedostatke ugovora. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter