Gradani su sigurni zahvaljujuci vatrogascima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, Javna vatrogasna postrojba Pula održala je dan otvorenih vrata. Mnogobrojni mališani i zainteresirani gradani imali su prigodu razgledati i obici prostor, pogledati opremu i brojna vozila, ali i vidjeti pulske vatrogasce na djelu u nekoliko pokaznih vježbi.

- Otvorili smo vrata na dan svetog Florijana, našeg zaštitnika, u svibnju, mjesecu zaštite od požara, da bi gradani posjetili naše prostore i pogledali opremu, odnosno da bi se osjetili uistinu zašticeni nakon što vide što radimo.

Svim gradanima, i turistima, jamcimo sigurnost, potporu i spremnost u rješavanju bilo kakvih situacija. Ove godine vec smo više od 400 puta intervenirali, a najviše posla imali smo 2010. kada smo morali 915 puta intervenirati, rekao je Klaudio Korlevic, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula.



A da su pulski vatrogasci uistinu spremni u svakom trenutku zaštititi gradane i njihovu imovinu pokazali su u nekoliko ležernih pokaznih vježbi, koje su ponajviše oduševile brojne mališane iz pulskih vrtica i nižih razreda osnovnih škola.

Prezentacija i rad s vatrogasnom opremom i vozilima (GWR vozila s autoljestvama i šumskog vozila SCAM) pokazale su da nema te vatre koju ne mogu ugasiti i situacije koju ne mogu riješiti. Brzo gašenje zapaljene tekucine vodom pod visokim pritiskom, koje se posebno koristi u zatvorenim prostorima da bi se što manje oštetili stambeni objekti gradana, odmah je impresioniralo okupljene, a ništa manje ucinkovito nije bilo spašavanje unesrecene osobe s visine.

Rad na autoljestvama na jednom od najmodernijih specijaliziranih vatrogasnih vozila, zbrinjavanje zapaljivih tekucina te gašenje požara na otvorenom prostoru samo su dodatno doprinijeli da se okupljeni upoznaju s mogucnostima i spremnošcu naših vatrogasaca.


Podijeli: Facebook Twiter