Građani složni: Od vrijednog nalazišta svi trebamo profitirati

Brojni turisti zastanu pred lokalitetom, ali bez dobrog vodiča neće niti znati u što gledaju (N. LAZAREVIĆ)
Brojni turisti zastanu pred lokalitetom, ali bez dobrog vodiča neće niti znati u što gledaju (N. LAZAREVIĆ)

I dok Grad Pula, kao zakonski skrbnik, namjerava zatrpati arheološko nalazište na početku Kandlerove ulice i tako ga konzervirati za neka bolja, buduća vremena, postoje pojedinci koji o ovom prostoru razmišljaju na daleko kreativnije načine. Tako se arhitekt Aleksandar Ćelović u svom diplomskom radu bavio upravo revitalizacijom i uređenjem arheološkog nalazišta kod Gradske knjižnice i čitaonice u Puli, nesuđene garažne kuće, kojeg je ovog tjedna i prezentirao. U njemu na pola hektara nudi tako svoje viđenje prostora, odnosno arheološki park koji bi uključivao četiri povezana elementa - kazalište, šetnicu, vidikovac te park i igralište za djecu.

Prezentacija ispod staklenog poda

Što Puljani misle o ovome prostoru, treba li ga i na koji način valorizirati i što ovdje, po njihovom mišljenju valja napraviti, pokušali smo doznati jučer u razgovoru s nekolicinom njih, od onih koji žive i rade u neposrednoj blizini nesuđene garažne kuće, a sada doslovce neoznačene rupe, pa do ostalih Puljana koji gravitiraju ovom području.

- Upravo sam jutros pročitala članak u vašim novinama i predivno je kako je mladi arhitekt osmislio ovaj prostor u kojeg svaki dan gledam, ali sve mi se čini da ništa od toga neće biti, rekla nam je tako jedna Puljanka koja radi u neposrednoj blizini gradilišta želeći ostati neimenovana. Kako navodi, u danu se tijekom ljetnih mjeseci brojni turisti zaustavljaju pred postavljenom ogradom i pogledavaju u iskopine, mada ni sami ne znaju u što gledaju, pa takvo nalazište, po njoj, zapravo niti nema smisla. Stoga ga treba što prije valorizirati, a arheološki park bio bi, smatra, pravi pogodak.

Jedna od stanaka zgrade na rivi, koja već godinama gleda u iskopine, navela nam je tek kratko "Neka naprave bilo što, ali ovo više nema smisla. Po zimi se rupa puni vodom, ljeti je tu leglo komaraca, prljavo je i smrdljivo i doista nema potrebe za ovakvim ruglom usred grada", rekla nam je u prolazu i dodala da je situacija nešto bolja otkako se dio sanirao i zatrpao no kako je ovakva situacija neizdrživa. Na upit bi li radije htjela da s terase gleda na garažnu kuću ili na kakav uređen arheološki lokalitet, veli kako je ona uvijek "za povijest" i to da se ono što imamo očuva.

No, bilo je i onih koji bi radije da se ovdje sagradi nešto, kako su nam rekli - konkretno. Tako nam je Dragana Knežević navela da joj se svidjela ideja da se ovdje sagradi garažna kuća jer mjesta za parkiranje u centru grada kronično nedostaje, a idealno bi bilo, kaže, kada bi se takvo nešto moglo napraviti na način da se prezentira i dio nalazišta.

- Nisam ja te struke, ali voljela bih da se ovdje nešto sagradi, a dio nalazišta u sklopu toga prezentira. Možda pomoću kakvog staklenog poda ili slično, navela nam je Knežević.

Povijest treba sačuvati

Ivanka Miljak smatra da bi se prostor trebao urediti u svojevrstan arheološki park u kojem će se vrijedni nalasci prezentirali te bi se tako, smatra, obogatila turistička ponuda grada.

- Da to imaju negdje vani, već bi odavno mjesto bilo profitabilno. Bila sam po svijetu gdje vas za pet eura vode vidjeti doslovce dva kamena iz povijesti s kojima se ponose, a većina nas nije niti svjesna što ovdje imamo, doslovce pred nosom, veli nam Miljak. Dodaje kako smatra da mjesta za garažne kuće ima i drugdje te da je šteta da se ovako vrijedno nalazište samo zatrpa i od njega ne profitira.

Zrinka Markulin pak smatra kako je turistima u našem gradu zanimljiva svaka iskopina, svaka uličica u starome gradu, te dodatna arheološka ponuda u gradu nije potrebna.

- Imaju oni tu i previše muzeja, spomenika, čega gledati na svakome koraku. Njima je svaka uličica i kamen kojom je popločana zanimljiv. Osim turistima, treba pružiti nešto i nama Puljanima, koji ovdje živimo tijekom cijele godine. Hoće li to biti garažna kuća ili nešto drugo od javne namjena, nije toliko bitno, glavno da je na usluzi nama građanima Pule tijekom cijele godine, a ne samo turistima ta tri mjeseca, smatra Zrinka.

S njome se pak nije u potpunosti složio Petar Zolak dodavši da parking služi samo dva-tri mjeseca godišnje, a ovdje treba napraviti nešto korisno tijekom cijele godine. On bi valorizirao upravo arheološki dio koje ovo područje nudi.

- Ovo je sada tek ružna iskopina koja nikome ništa ne znači. Cijeli bi se prostor trebao urediti, poštujući ono što su nam civilizacije koje su ovdje živjele prije, pustile u nasljeđe. Pula je specifična upravo po svojoj povijesti i to treba poštovati i njegovati, rekao nam je Zolak i dodao da nema ništa protiv kada bi se to moglo ukomponirati i u nekakav trgovački centar s podzemnom garažom koje bi bila i za građane Pule, no da bi vrijedna nalazišta svakako trebalo sačuvati. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter