Građani sada istarskoj policiji mogu slati i videozapise

Rad aplikacije predstavio je Zoran Risteski (N. LAZAREVIĆ)
Rad aplikacije predstavio je Zoran Risteski (N. LAZAREVIĆ)

Mobilna aplikacija "MUP - Sigurnost i povjerenje", kojom građani putem pametnih mobilnih telefona mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije, unaprijeđena je na način da od sada građani policiji mogu slati i kratke videozapise. Rad aplikacije predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU istarske Zoran Risteski rekavši da je navedena aplikacija izrađena u sklopu projekta e-policija te se može instalirati na sva tri operativna sustava (Android, iOS i OS Windows Phone).

- Ovom nadogradnjom mobilne aplikacije proširene su mogućnosti kojima građani policiji mogu dojaviti razne događaje, a kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv, kazao je Risteski i dodao da građani poruke i videozapise šalju anonimno, no policija putem opcije komentara, gdje građani mogu opisati događaj, može stupiti u kontakt s prijaviteljima. U policiji tvrde da će im ovakva suradnja s građanima dodatno olakšati posao, a sustav funkcionira na način da policija putem Google Mapsa odmah može odrediti gdje je događaj i snimljen, odnosno gdje se prekršaj  ili neki  drugi događaj dogodio.

Nadograđenu verziju aplikacije građani mogu instalirati preko poveznica objavljenih na internetskoj stranici MUP-a (www.mup.hr) kao i svih policijskih uprava, a dosad je na razini cijele Hrvatske aplikacija preuzeta 30 tisuća puta. U policiji pojašnjavaju da će se onim građanima koji već imaju instaliranu aplikaciju, u centru za upravljanje (App store, Google Play, Windows Store) pojaviti obavijest o mogućnosti nadogradnje.

Također, podsjećaju da je ovakav način slanja dojava vrlo jednostavan, a sastoji se od svega nekoliko koraka. Prvo građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega snimljeni materijal ili fotografiju može poslati centralnom portalu MUP-a. Ako žele, građani mogu upisati i komentar te tako opisati događaj i potom nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji će zaprimiti poruku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter