Građani protiv crkvenog veličanja osuđenog zločinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani će sutra, u utorak, 10. lipnja u 18.30 sati pred katedralom u Zagrebu istaknuti imena 116 žrtava pokolja u Ahmićima i tako prosvjedovati protiv veličanja ratnog zločinca Darija Kordića koje provode velikodostojnici Katoličke crkve.

Podsjetimo, sisački biskup Vlado Košić dočekao je u petak na zagrebačkome aerodromu Kordića, kojega je Haaški sud pustio iz zatvora. Košić je Kordića dočekao zajedno osuđenikovom obitelji te održao molitvu.

Dana 28. ožujka ove godine Košić je u Grazu propovijedao na misi za Kordića, na kojoj je, po izvještajima medija, bilo pedesetak svećenika, a među njima biskupi Valentin Pozaić i Juraj Jezerinac. Na toj se misi osobno obratio Kordiću, rekavši da im je svima drag, "da te volimo i da se za tebe molimo; to znači da se ti moliš za nas i za našu Domovinu, da si izdržao do sada noseći teški križ uzništva tolike godine, ali i da konačno malo pomalo stižeš do kraja tog križnog puta".

Sutra će se 116 ljudi u 18.30 okupiti pred katedralom i nositi 116 transparenata s imenima ubijenih u Ahmićima. Prosvjed organiziraju udruge antifašista i aktivista za ljudska prava.

U Ahmićima, selu nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. travnja 1993. HVO je ubio 116 bošnjačkih civila. Među njima bilo je 35 žena i jedanaestero djece, od kojih je najmlađe imalo tri mjeseca.

Haaški je sud ustanovio da je napad na Ahmiće zapovjedio Dario Kordić, svjestan što se može dogoditi. Za zločine u srednjoj Bosni Kordić je pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora. Odslužio je dvije trećine kazne.

Taj je zločin najveći pojedinačni masakr koji su hrvatske snage počinile i u ratu u Hrvatskoj i u ratu u BiH. U travnju 2010. predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je Ahmiće i poklonio se žrtvama zločina. (B. PAVELIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter