Gradani pokradeni, proracun oštecen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Unatoc nastojanjima, tek sam prošlog petka dobila sve materijale vezane uz nagodbu Grada i Merum projekta i stoga moja prijava kasni. Medutim, nakon što sam procitala sadržaj nagodbe, moje je uvjerenje još i jace da smo, kao gradani, debelo pokradeni te ce prijava svakako stici na adresu Državnog odvjetništva i agencije za javno nadmetanje, pa ako oni, nakon svega, opet procijene da tu nema elemenata kaznene odgovornosti, onda dobro. Ja cu biti mirna jer znam da sam poduzela ono što je bilo u mojoj moci", rekla nam je gradska vijecnica i nositeljica Nezavisne liste Loredana Štok koja je sa 17. studenog prijavu i poslala Opcinskom i Županijskom državnom odvjetništvu te Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Radi se o nagodbi Grada Pule s tvrtkom Merum projekt iz Zagreba, kojom se riješio višegodišnji spor oko zemljišta u Šijani, na podrucju današnje remize Pulaprometa. Iako je prvi ugovor potpisan s tvrtkom Leging iz Zagreba, koja je za 1,6 milijuna eura kupila 17 tisuca cetvornih metara, uz obvezu da na dijelu izgradi i objekte te ih preda Gradu Puli, ugovoreni iznos nikada nije isplacen u cijelosti, vec samo 30 posto. Bio je to, ujedno, i jedan od razloga zašto je Grad kasnije raskinuo taj ugovor.

No, u meduvremenu Leging je sklopio predugovor o prodaji 50-postotnog dijela Merum projektu i izdao mu tabularnu ispravu radi upisa vlasništva, a to je, prema mišljenju Merum projekta (uz cinjenicu da je placeno 30 posto cijene), bilo dovoljno za upis vlasništva. Da se sudski spor ne bi otegnuo, Grad je pristao na nagodbu na nacin da je Merum projektu prodao pola tog zemljišta, 8.510 kvadrata duž Koparske ulice, po cijeni od 1,7 milijuna eura (ili 200 eura po kvadratu) i bez obaveze da izgradi objekte za Grad.

Kako nam je pojasnila Štok, njene slutnje o postojanju elemenata za kaznenu odgovornost potvrdili su upravo uvjeti natjecaja u odnosu na sklopljenu nagodbu. Kaže da je u prvotnu kupoprodajnu cijeni bila ukljucena i obveza kupca da jedan dio plati novcem, a drugi izgradnjom objekata, i to za smještaj 30 klasicnih i pet zglobnih autobusa te deset osobnih vozila, kontrolne poslovne zgrade, benzinske postaje i praonice autobusa, te sve ustupi Gradu Puli, bez naknade.

- Ta izgradnja isto ima svoju tržišnu cijenu, a tog dijela u nagodbi nema. Pojašnjeno, ocito je da je došlo do promjene kupoprodajne cijene, i to na bitno manje, što znaci da je došlo i do odstupanja od uvjeta natjecaja. Iako se vijecnicima na klupi nisu našli niti kopije natjecaja niti osnovnog ugovora, takva je nagodba ipak usvojena, što je van svake pameti, komentirala je Štok.

Sklapanjem sudske nagodbe, smatra Štok, bitno je izigrana odluka o raspisivanju natjecaja za prodaju gradevinskog zemljišta i izgradnju objekata te sam natjecaj koji je bio objavljen u 2005. godini zato što se u potpunosti odustalo od izgradnje objekata koji su bili uvjet iz javnog natjecaja. "Nitko nije utvrdio koliki bi bio novcani ekvivalent izgradenih gradevinskih objekata prema idejnom rješenju koji je bio sastavni dio ugovora o prodaji sklopljenog izmedu Grada i Leginga. Tu vrijednost može utvrditi gradevinski vještak", stoji izmedu ostalog u prijavi Loredane Štok. (S. Z. T.)

CJELOVITI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter