Građani pod ovrhom a da ni ne znaju

Čuvajte dokaz o plaćenim režijama (N. LAZAREVIĆ)
Čuvajte dokaz o plaćenim režijama (N. LAZAREVIĆ)

Ovršeni su, a da nisu ni znali da su dužni, ovršuje ih se zbog zastarjelog duga, nekoliko puta zbog istog duga ili samo zbog toga što imaju isto ime i prezime kao dužnik, primjeri su brojnih pritužbi građana koje svakodnevno prima pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Prema posljednjim podacima Financijske agencije, onima s kraja ožujka, u Hrvatskoj je bilo blokirano 255,5 tisuća građana zbog duga od 18,75 milijardi kuna, što je rast od dva posto u odnosu na prethodni mjesec.  

- Od ukupnog duga građana (18 milijardi kuna) na dug financijskim institucijama otpada 12 milijardi, a od toga bankama i štedionicama 10 milijardi, leasing društvima 700 milijuna, kartičarskim društvima 600 milijuna i osiguravateljima 500 milijuna kuna. Tome treba dodati ovrhe nad nekretninama.

Građani su se pučkom pravobranitelju najčešće žalili da nisu primili opomene za postojanje određene novčane obveze, pa bi za nju doznali tek nakon što bi nastupila ovrha. Ovršenici nisu imali ni informaciju o izuzeću od ovrhe i na koji ga način ostvariti, kao ni koji dio primanja može biti ovršen. Također su se žalili na visinu troškova ovrhe, odnosno usluga odvjetničkih ureda.

Teodora Matej, savjetnica pučke pravobraniteljice, ističe da se javljaju i građani koji su dvostruko ovršeni zbog istog duga što je, napominje, nezakonito. U toj situaciji ovršenik mora dostaviti prigovor. Da bi izbjegli takav šok, građani bi trebali što duže čuvati kopije uplatnica plaćenih režija. 

Na koji način pučki pravobranitelj može pomoći građanima koji se nađu u takvim problemima? Prije svega im može dati pravnu informaciju i savjet, odnosno predlažu kako zaštititi svoja prava te ih uputiti na relevantne institucije.

- Građane tada najčešće upućujemo da se obrate uredima državne uprave kako bi ostvarili pravo na besplatnu pravnu pomoć koja im se odobrava ukoliko spadaju ispod zakonom propisane razine siromaštva. Kada im takva pomoć bude odobrena, mogu se obratiti bilo udrugama koje su ovlaštene za pružanje besplatne pravne pomoći, bilo odvjetniku, naglašava Matej. 

I Hana Jurić, voditeljica savjetovališta udruge Istarski potrošač, kaže da im se zbog ovrha građani svakodnevno javljaju. - Statistika kazuje da svaki deseti građanin ima ovrhu za vratom. Javio nam se i čovjek jer mu je račun blokiran zbog duga za vrtić, iako mu dijete ima 18 godina, kaže Jurić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter