Građani, pobunimo se protiv antiradničkog zakona!

Hrvatski laburisti organizirali akciju solidarnosti s antivladinim prosvjedom u Zagrebu (N. LAZAREVIĆ)
Hrvatski laburisti organizirali akciju solidarnosti s antivladinim prosvjedom u Zagrebu (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski laburisti – Stranka rada organizirala je na pulskoj tržnici akciju solidarnosti s antivladinim prosvjedom u Zagrebu u znak protivljenja novom Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju te Zakonu o povremenim poslovima tvrdeći da je u pripremi paket antiradničkih zakona.

Predstavnici županijske organizacije Mario Radešić i Ticijan Peruško upozorili su na umanjenje dosadašnjih prava građana koja se spremaju novim odredbama prema kojima bi građani morali raditi 56 sati tjedno, bez definirane preraspodjele radnog vremena dok bi žene i muškarci pravo na odlazak u redovnu mirovinu stekli tek sa 67 godina života. Do tada, smatraju Laburisti, građani će raditi na kupone povremene poslove, bez bilo kakve sigurnosti radnog mjesta.

- Danas je u zemlji gotovo 360 tisuća nezaposlenih, dnevno bez posla ostaje tisuću ljudi, BDP stalno pada, a investicija nema. No to očito ne smeta ovoj Vladi pa narodu skreće pažnju sa ćirilicom i referendumima besramno predlažući zakone po kojima bi se radna obveza produljila do 67 godine života.

Time jednako gube zaposleni, nezaposleni i umirovljenici, a posebice mladi ljudi dok država dobiva sve veći broj onih kojima je nužna socijalna skrb, rekao je predsjednik Kluba Laburista u županijskoj Skupštini Mario Radešić.

Smatra da se ova pitanja ne tiču samo sindikata i političkih stranaka već svih građana, pozvavši pritom građane, posebice navijače Demona, Torcide, Bad Blue Boysa da napuste nogometne tribine, ne samo zbog korumpiranosti klubova, već kako bi se svi zajedno oduprli protiv odluka nesposobne Kukuriku koalicije.

Laburisti tvrde da Vlada ovakvim prijedlozima zakona vodi državu u još dublju krizu, a građane izrabljuje u interesu kapitala i većeg profita, dok istovremeno opada standard u zdravstvu, školstvu, mirovinskom sustavu ali i javnom i privatnom sektoru.

- Vlada se ovakvim zakonima odrekla radništva kojeg očito namjerava do kraja uništiti, kazao je Radešić dodajući da još uvijek nije kasno pobuniti se. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter