Građani odlučuju o trošenju proračunskog novca

Darko Komšo i Vito Paoletić
Darko Komšo i Vito Paoletić

Uskoro kreće četvrti po redu ciklus projekta "Pazi(n) proračun!" kojim Grad Pazin nastoji potaknuti građane da se aktivno uključe u proces donošenja gradskog proračuna za 2018. godinu, kako bi se ograničena proračunska sredstva što pravednije raspodijelila, u skladu sa potrebama građana, najavile su na konferenciji za novinare Marina Tomišić, viša stručna suradnica za proračun i Nikolina Pamić, viša stručna suradnica za prostorno planiranje u pazinskoj gradskoj upravi.

One su sve građane Pazina pozvale da do 1. kolovoza osobno, e-mailom ili poštom dostave prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti na području njihovog mjesnog odbora u 2018. godini. Nakon isteka roka za dostavu prijedloga, pri čemu svaki građanin ima pravo uputiti neograničeni broj prijedloga, gradske će službe analizirati svaki pristigli prijedlog prema mogućnost provedbe, potrebnim financijskim sredstvima i drugim potrebama. Potom će se na javnim raspravama, tijekom rujna i listopada, u svim mjesnim odborima predstaviti analiza pristiglih prijedloga. Nakon prezentacije građani će glasovanjem odlučiti koje će komunalne akcije na području njihovog mjesnog odbora biti uvrštene u prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu.

Na javnim raspravama glasovati će se o načinu utroška ukupno 605 tisuća kuna, od čega je za najveći mjesni odbor Pazin predviđeno 180 tisuća kuna, a radi što ravnomjernije distribucije sredstava održat će se četiri javne rasprave, i to za područje Dršćevke, Buraja, Dubravice i Centra. Mjesnom odboru Stari Pazin namijenjeno je 75 tisuća kuna, a ostalim mjesnim odborima po 35 tisuća kuna.

U lanjskom ciklusu Projekta građani su glasovanjem na javim raspravama izabirali male komunalne akcije pojedinačne vrijednosti do 30 tisuća kuna. Na svakoj su raspravi u svakom mjesnom odboru izabrane od jedne do pet malih komunalnih akcija, ovisno o njihovoj vrijednosti. Među realiziranim akcijama su se tako našle aktivnosti uređenja i opremanja dječjih parkova, javnih površina i sportskih terena, postavljanje jednog do dva rasvjetna tijela na javnim površinama, postavljanje novih autobusnih čekaonica, obilježavanje kritičnih pješačkih prijelaza i tomu slično.

- Pazi(n) Proračun! je projekt od kojeg višestruke koristi ostvaruju Grad Pazin i građani između ostaloga i zbog toga što pridonosi unapređenju međusobnih odnosa. Građani se informiraju i uključuju u donošenje odluka o raspodjeli ograničenih sredstava te im se na ovaj način daje prilika da odrede prioritete ulaganja u svom mjesnom odboru, rekla je Tomišić. Dodajući kako je projekt prijavljen na javni poziv u sklopu programa teritorijalne suradnje URBACT te je za provedbu dobre prakse Grad Pazin nagrađen priznanjem Good Practice Label u konkurenciji od 270 prijava iz 219 europskih gradova, što će zasigurno pridonijeti još većoj prepoznatljivosti projekta i grada Pazina na međunarodnoj razini. Stoga će na konferenciji u Tallinnu koja se održava od 3. do 5. listopada Pazi(n) Proračun! biti predstavljen drugim europskim gradovima, a Gradu Pazinu će biti službeno dodijeljeno priznanje za provedbu dobre prakse. (M. RIMANIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter