Gradani obišli lokaciju za procistac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od dvjestotinjak gradana odazvalo se subotnjoj šetnji od pulskog Lungomarea do Kamenoloma Max na Stoji koju su organizirale udruge Zelena Istra i Za Sisplac.

Dušica Radojcic iz Zelene Istre okupljene je provela od lokacije postojeceg procistaca u šumi Lungomare, pokazujuci im gabarite novog postrojenja koje predlaže Grad, do lokacije kamenoloma Max koji je, kako je navela, manje zlo od predloženog.

Kako je navela Radojcic, upitnom odlukom u prošlosti procistac je smješten na Lungomareu. Porazna je cinjenica da sadašnji procistac ima ukupnu površinu od 0,7 hektara, a da bi se novi prostirao na cak 1,45 hektara.

Uz rijeci da nije upitno treba li Puli procistac ili ne, Radojcic je navela da bi idealno rješenje bilo da se on skroz izmjesti iz grada. No, kako je navela, zbog neodgovornosti Grada Pule u planiranju kanalizacijskog sustava u proteklih 15 godina, danas nije preostalo mnogo lokacija.

I upravo na jedinom podrucju koje se gradanima prepušta kao rekreacijska zona gradi se procistac koji ce im veliki dio te zone oduzeti.

Uputila je apel gradanima da se u što vecoj mjeri ukljuce u javnu raspravu. Za kraj navela je i informaciju da se trenutnim generalnim urbanistickim planom, koji je donesen 2008. godine, ne planira procistac u šumici i da bi ga se uvrstilo u novi urbanisticki plan uredenja mora se najprije promijeniti sam GUP.

Kako smo culi od okupljenih gradana, svi su šokirani koliki bi postotak šume novi procistac zauzeo. Raspitivali su se koje im opcije sve preostaju. Raspravljalo se o mogucim prosvjedima, zborovima gradana pa cak i referendumima. (B. PETROVIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter