Gradani nisu ovce i daju novce za obnovu crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mi nismo ovce" novi je transparent koji je osvanuo u cetvrtak ujutro na ulazu u zvonik kaštelirske župne crkve. Postavili su ga gradani revoltirani saznanjem da ce se na zvoniku župne crkve postaviti antenski uredaji mobilnog operatera Tele 2, s kojim porecko-pulska biskupija namjerava potpisati ugovor i o cemu smo vec ovog tjedna pisali u našem listu.

Gradani su ogorceni jer su o postavljanju antena doznali od djelatnika mobilnog operatera koji su došli izvidjeti mogucnosti postavljanja antena na zvoniku, a pogotovo cinjenicom da o namjeri i planiranom potpisivanju ugovora nisu ni na koji nacin bili informirani od svog župnika Marijana Kancijanica, jednako kao ni župno vijece. Transparentom aludiraju na slogan reklame ovog mobilnog operatera "I ovce i novce", ali i na odgovor kancelara biskupije Ilije Jakovljevica našem listu u kojem nam je potvrdio da župno vijece nije upoznato s postavljanjem, te ce to biti kada budu potpisani ugovori.

Nezadovoljstvo gradana i župljana izazvao je i kancelarov odgovor da "župno vijece u župi nema nikakvu vlast i ne može odlucivati", kao i poruka da se "prilikom postavljanja antena na župne tornjeve neki pocinju ponašati kao da su oni toga vlasnici i prijeciti svaku pomoc koja je dobrodošla njihovoj župi za održavanje sakralnih spomenika", te "da se ne pitaju na koji nacin obnavljati i cuvati sakralne spomenike u Kašteliru".

- Za zadnju obnovu crkve u Kašteliru upravo su župljani prikupili 90 tisuca kuna, uz sve radove i materijale koje su obrtnici i tvrtke donirali za obnovu. Svi se zgražaju nad ovakvim odgovorom, cak i župnici. Ono što najviše smeta je to što su se svi veliki i mali zahvati koji su se radili na održavanju crkve godinama pomagali uz novce i države i opcine, ali i župljana i vjernika koji su i financijski pomagali obnovi, veli Inocente Ružic, jedan od pokretaca inicijative grupe gradana "Stop anteni na turnu", koja je protiv postavljanja antena na zvoniku prošlog tjedna na Placi postavila transparente i organizirala potpisivanje peticije.

- Imamo zgradu KUD-a koji ima i razne sekcije kao limena glazba, ples, pjesma i radionice s mladima i u kojoj se nalazi i Dom umirovljenika u kojem stalno organiziramo razne izložbe. Godinama cekamo da se zgrada uredi jer je u ocajnom stanju, a zadnjih godina Opcina je nije bila u mogucnosti obnoviti je upravo zato što je naše novce davala za uredenje kaštelirske crkve. Tim više je nonsens reci da župljani ne brinu o financiranju za ocuvanje svoje baštine, veli Ester Diklic iz Kaštelira.

Peticiju koja se krajem prošlog i pocetkom ovog tjedna potpisivala na Placi u Kašteliru podržalo je 500 gradana. Nju ce zajedno s dopisom, gradanska inicijativa proslijediti župnom uredu, Opcini, biskupiji porecko-pulskoj i operateru Tele 2.

U dopisu traže da se radovi na postavljanju antena obustave te da se ubuduce o takvim dalekosežnim odlukama i planovima informira i šira društvena zajednica, jer su svi odgovorni za buduca pokoljenja i naraštaje. U petak je za našeg boravka na Placi bilo još gradana koji su tražili mjesto za potpisivanje peticije, kao i onih koji su govorili "da vec pripremaju dizalicu za skidanje antena".

- Popi su si zeli maša veli zalogaj, bi bilo bolje da se bave crkvom, a ne Tele 2 i komercijaliziranjem, komentirao je jedan gradanin. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter