Građani neće znati što Hrvatska zastupa na Vijeću EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlozi hrvatskih stajališta za sastanke Vijeća Europske unije za hrvatske su građane nedostupni, čak u tolikoj mjeri da javnost nije obaviještena ni o kojim je temama - primjerice, poljoprivredi ili zaštiti okoliša - riječ.

Vlada je na prošloj sjednici usvojila Prijedlog stajališta, ali se ona "kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama" ne objavljuju. U priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade navodi se i da su "u nekim slučajevima" raspravlja o dokumentima koji su klasificirani na razini EU-a.

U pristupnom procesu dio javnosti neprekidno se bunio zato što se sam proces odvijao u tajnosti, gotovo potpuno nedostupan građanima, a sada se tako ustanovljena praksa očito kani nastaviti. Većina dokumenata, sudeći prema priopćenju Vlade, nije zaštićena nikakvom oznakom tajnosti.

Vladu smo priupitali na temelju kojeg propisa je odlučeno da se ne objavljuju prethodna stajališta koja nisu klasificirana na EU razini, a nigdje se ne spominje da je riječ o dokumentima zaštićenim na temelju hrvatskih propisa, te zašto se neklasificirani dokumenti neće prethodno objavljivati shodno načelu da sve što nije klasificirano mora biti dostupno javnosti.

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade odgovoreno nam je da je riječ o pregovaračkim pozicijama koje će Hrvatska tek zastupati pred drugim državama članica na sastancima Vijeća ministara EU-a i Europskoga vijeća, a prethodno neobjavljivanje je praksa i u drugim državama. Zbog dinamike rada u Vijeću ministara i Europskom vijeću moguće su i očekivane izmjene stajališta država članica, pa tako i hrvatskih. Odgovoreno nam je i da će Vlada, sukladno nedavno usvojenom Zakonu o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima, tijeku i rezultatima rasprave izvještavati Sabor.

Drugačije rečeno, sve bi manje-više trebalo ostati onako kako je Vlada priopćila sa zatvorenog dijela sjednice, dakle, zatvoreno za građane i javnost. (T. PONOŠ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter