Građani ne moraju strahovati zbog pristojbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatar Violić: Osobno preuzimam odgovornost

SDP-ovac Milan Frenštacki Živković, savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, bit će smijenjen! Funkcije će ga koštati činjenica da je pred javnost iznio ideju Ministarstva kulture da reformira HRT pristojbu, i to tako da se ubuduće ona veže uz dohodak.

Milan F. Živković je izabran da bude Pedro, zbog spomena novog harača i napisa da se radi o još jednom žestokom sukobu između HNS-a, čija je članica ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, i SDP-a u kojem nitko, pa ni premijer, nije imao pojma da se takva ideja razmatra.

Iz kabineta ministrice popodne je stigla kratka objava u kojoj među ostalim piše: "Prema stavci 3. rješenje o prijemu u državnu službu na određeno vrijeme trajat će do prestanka mandata ministra ili do odluke ministra o prestanku državne službe imenovanog službenika. Sukladno navedenom, ministrica kulture donijet će odluku o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika".

Ovakav rasplet tim je začudniji s obzirom na to da je nakon teksta u kojem Živković govori o karakteristikama tzv. finskog modela pretplate, ali i nakon što se na noge digla javnost i politika, ministrica kulture Zlatar Violić i pred televizijskim kamerama govorila isto što i njen savjetnik. Ploču je promijenila tek dan poslije kad je sazvala konferenciju za novinare. Nitko, međutim, nije očekivao ovako promptno Živkovićevo smjenjivanje. 

- Osobno preuzimam odgovornost za sve loše konzekvencije koje su se pojavile u medijskim napisima, posebno u onima gdje se spominjalo i plašilo građane uvođenjem novog poreza, a u političkom smislu opovrgavam sve, apsolutno sve ideje da se radi o sukobu između koalicijskih partnera. Ako bude nekih konzekvencija, moram naglasiti da je kolega Milan Živković savjetnik u kabinetu imenovan od Vlade i da će se o njegovom statusu odlučivati također na razini Vlade, poručila je s konferencije za novinare Zlatar Violić.

Na podsjećanje da njena stranka već traži Živkovićevu ostavku, na molbu da iznese svoj stav glede eventualnog njegova sankcioniranja, ministrica je ponovila da to nije razina ministrice već Vlade te je kazala da će svoj stav iskazati na Vladinom kabinetu. Koji sat kasnije Zlatar Violić opet sama sebi skače u usta i s "razine ministrice" smjenjuje Živkovića.

Pritom je pokušala odgovoriti i na pitanje što se to dogodilo s četvrtka na petak da je ovako drastično promijenila retoriku.   

- Promijenilo se to da su konzekvencije nečega što je teorijska rasprava, koju smo mi držali isključivo teorijskom, da je dobila, po mojom procjenama, pretjerane i neprimjerene političke konotacije i zbog toga danas moramo u potpunosti jasno uspostaviti ograničenje te teme. Riječ je samo o stručnoj analizi modela koji funkcioniraju ili se primjenjuju u određenim zemljama, ne radi se ni o kakvom prijedlogu Ministarstva i ne radi se ni o kakvom sukobu između koalicijskih partnera, kazala je.

Dodala je da doista preuzima odgovornost za pogrešnu političku procjenu s vlastite strane, da je ova tema iz razine stručne analize i početaka rada na strategiji dobila političke konotacije.

Nakon brzopotezne najave Živkovićeve smjene u drugi je plan palo sve ostalo rečeno na konferenciji za novinare, pa i ministričina isprika "svim građanima Republike Hrvatske koji su se osjetili uznemireni napisima i koji su i na jedan način osjetili strah da im se nameće neka nova pristojba, da se financijski opterećuju, ili da se, pučki rečeno, uvodi novi porez".

Živkoviću ništa nije pomoglo ni ministričino priznanje da se o stručnoj analizi nije razgovaralo niti na razini nižih tijela u Vladi. (Siniša PAVIĆ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter