Gradani ne dobivaju rješenja o ovrsi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O sve brojnijim problemima gradana zbog nepravilnosti oko provodenja Zakona o ovrhama, a o cemu je i naš list u nekoliko navrata pisao, u srijedu je upozoreno na konferenciji za novinare županijskog vijeca Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

- Mnogi gradani ne dobivaju rješenje o ovrsi, cime ih se uskracuje za njihovo zakonsko i ustavno pravo korištenja pravnih lijekova ulaganja žalbi i prigovora. Postoje slucajevi da se provodi ovrha na neplacena potraživanja, koja su vec ušla u zastaru. Kad se od Fine zatraže informacije o provodenju ovrha, svaka stranica ispisa dokumenta naplacuje se 50 kuna, cime se gradani izlažu dodatnim troškovima, kazao je Sandro Jurman, predsjednik istarskog HSLS-a, te je dodao da je njihova stranka prva ukazala na ove probleme.

Posebno je upozorio na ceste slucajeve blokade cjelokupnog novca, iako je zakonom propisano da se od ovrhe moraju izuzeti davanja socijalne skrbi, djecji doplaci, naknade za tjelesno oštecenje kao i dvije trecine place i mirovine.

- Medutim, u praksi se dešava da se ovrhom uzima sve, a cime se dodatno pogoršavaju ionako teške materijalne prilike gradana. Takoder i nakon provodenja ovrhe, zbog prekapacitiranosti sustava treba proci nekoliko dana dok se racuni deblokiraju, nabrojao je Jurman najcešce pritužbe gradana.

Stoga u HSLS-u traže od Ministarstva financija i Fine da hitno uklone ove nepravilnosti i pokrenu potrebne mehanizme da bi se ovrha provodila u skladu sa zakonom.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati prikupljanja potpisa gradana za akciju HSLS-a "Sam placam - sam odlucujem" kojom traže da gradani sami odluce žele li primati mirovinu iz drugog stupa ili pak po uvjetima iz prvog stupa.

Jurman je podsjetio da tisucu osoba koje su vec otišle u mirovinu koristeci drugi stup primaju 25 posto manje penzije, a još ce se 130.000 gradana odlaskom u mirovinu naci u slicnom položaju. U Istri je prikupljeno 900 potpisa, a u citavoj Hrvatskoj oko 30.000 te ce HSLS temeljem njih uputiti zahtjev Vladi da omoguci gradanima izbor iz kojeg stupa žele primati mirovinu buduci da su izdvajanja i za stare i nove umirovljenike ostala jednaka.


Podijeli: Facebook Twiter