Gradani natjecajem do grobnog mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svog ustanovljenja u drugoj polovici 19. stoljeca pulsko groblje muce isti problemi, a to je nedostatak grobnih mjesta. Tako se groblje više puta širilo, a zadnji put 90-ih godina prošlog stoljeca.

Ovo gradsko groblje ima status groblja srednje velicine cija se proširenja planiraju za razdoblja od 30 godina. Ta se proširenja etapno planiraju i odraduju. GUP-om je predvideno da se pulsko groblje može etapno proširiti za oko 60 tisuca kvadrata. Prema sada predvidenom planu, proširit ce se za oko 5,5 tisuca cetvornih metara.

Nakon što su, najprije prostorni, a potom generalni i detaljni prostorni planovi predvidjeli proširenje, trenutno je u tijeku izbor izvodaca radova. DPU nije bilo potrebno donijeti za proširenje groblja do 20 posto površine, a nije bila potrebna niti procjena utjecaja zahvata na okoliš. Tako bi, kaže direktor Monte Gira Darko Buršic, proširenje trebalo poceti u prvom kvartalu iduce godine, a dovršetak je planiran za jesen 2012.

- U meduvremenu cemo mi, kao gradska firma koja upravlja grobljem, raspisati oglas kojim cemo pozvati sve zainteresirane gradane Pule da daju ponude za takozvano stjecanje svojstva korisnika grobnog mjesta na neodredeno vrijeme, a potom ce se putem javnog nadmetanja odabrati najpovoljniji ponudaci.

Prednost pri dodjeli grobnog mjesta imat ce osobe s prebivalištem u Puli koje imaju bližu rodbinu pokopanu u komunalnom polju, koje se prekopava svakih deset godina, ili u posudenim grobovima. Financiranje gradnje predvideno je upravo iz grobnih naknada za trajno korištenje grobnih mjesta, što placaju korisnici grobnih mjesta kojima bude izdano konacno rješenje, pojašnjava proceduru Buršic.

Inace, ukupno bi proširenje trebalo koštati 14 milijuna kuna, a konacan iznos znat ce se nakon odabira najpovoljnijeg izvodaca radova.

Na planiranoj površini za proširenje bit ce moguce izgraditi 1.123 grobne parcele. No, kako istice Buršic, planirano je proširenje u dva zasebna dijela, odnosno jedna lokacija, površine 2.700 kvadrata, nadovezivat ce se na dio groblja izgraden 90-ih godina, dok ce se druga parcela od 2.800 kvadrata nalaziti na ulazu u stari dio groblja iz 1860.

- Planiranim proširenjem groblja dobit ce se veliki broj novih grobnih parcela s pripadajucim stazama, zelenilom i ostalim elementima prema prostornoplanskoj i projektnoj dokumentaciji. Tako cemo dobiti 374 zemljane grobne parcele, 145 obiteljskih grobnica za šest ukopa, 82 obiteljske grobnice za tri ukopna mjesta, 200 niša za pokapanje odraslih, 186 dvostrukih malih niša, 84 niše za polaganje kostiju, 52 niše za polaganje urni, rashladnu komoru, mjesto za posipanje pepela te pratecu infrastrukturu, nabrojao je Buršic.

Spomenuo je da su se ranijih godina dogadali svakakvi problemi s grobnim mjestima, što je velikim dijelom eliminirala racunalna obrada podataka. Problemi koji su ranije postojali odnose se na ostavinska prava ili ona cija je pravna osnova bila ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Ti ce se problemi ubuduce rješavati po novoj odluci o grobljima kojom je procedura pojednostavljena i otklonjene su brojne dubioze. Problemi se konkretno ticu naslijedenih i napuštenih grobnih mjesta gdje korisnici zaborave platiti godišnje naknade za održavanje pa kroz odredeno vrijeme gube status korisnika, ali i ugovora o doživotnom uzdržavanju, kao i prodaji grobnica s posmrtnim ostacima.

Zato svima preporucuje da se jave u Monte Giro prije nego se odluce za bilo kakav pravni posao vezan uz grobna mjesta. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Grobne naknade poput dosadašnjih

Stjecanje svojstva korisnika grobnog mjesta ili grobnice provest ce se putem postupka pretprodaje te sklapanjem ugovora koji ce definirati korisnika, lokaciju grobnog mjesta, okvirni rok predaje u posjed te rok i nacin placanja grobne naknade. Osoba koja stupi u ugovorni odnos dobit ce od uprave Monte Gira rješenje kojim i formalno stjece svojstvo korisnika. Kako tvrdi Buršic, grobne naknade za stjecanje svojstva korisnika grobnog mjesta ostale bi na približno istoj razini kakva je bila dosad.


Na raspolaganju i 150 napuštenih grobnih mjesta

U starom dijelu groblja ima oko 150 napuštenih grobnih mjesta, što grobnica, što zemljanih, na kojima je zbog neplacanja godišnje naknade za održavanje nakon deset i više godina prestalo pravo korištenja ranijih korisnika.


- Ta grobna mjesta su izvan funkcije i za nas predstavljaju tehnicki teret i financijski gubitak s obzirom na to da propisi nalažu njihovo održavanje i cišcenje, a godišnju naknadu nema tko platiti. Osim toga, ona i estetski nagrduju groblje.

Mi ih, po Zakonu o grobljima, možemo dodijeliti novom korisniku uz odredene kriterije. Oni su u Gradu Puli definirani, odnosno sva su ta grobna mjesta katalogizirana i kvalificirana kategorizacijom grobnih mjesta na starom dijelu groblja, imaju identifikacijske kartice i evaluaciju prema povijesnim, estetskim ili ambijentalnim kriterijima.

Tako ce novi korisnici te grobnice morati urediti iskljucivo u duhu vremena kada su nastale da bi se zadržala i zaštitila njihova monumentalnost. Nece biti dopušteno uklanjanje imena prethodno pokopanih osoba radi trajne zaštite uspomena na njih, dok ce se posmrtni ostaci ekshumirati i odložiti u kosturnicu.

Budu li prihvatili te uvjete prema Studiji povijesnog i prostornog razvitka i smjernicama za ocuvanje memorijalne cjeline izdane ove godine, gradani ce moci doci u posjed i takvih grobnih mjesta, pojasnio je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter