Gradani moraju znati sve o socijalnim stanovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provodenje lanjskog proracuna, transparentnost poslovanja gradske uprave i nezadovoljstvo sastavom clanova nadzornih odbora gradski tvrtki bili su teme konferencije za novinare oporbene nezavisne gradske vijecnice Snježane Mekote i Biserke Momcinovic iz Centra za gradanske inicijative.

- Na prošlom je vijecu jednoglasno prihvaceno izvršenje proracuna za 2011., tu se ništa ne može promijeniti, ali je cudno da o ovom dokumentu, koji je slika uspješnosti gradske vlasti, nije bilo nikakve diskusije. Vec sam se umorila od diskusija u kojima nemam podrške niti onih koji su službeno oporba. Gradonacelnik je morao objasniti zašto je nedavno govorio da ce godina završiti s minusom od 35 milijuna kuna i bio je zadovoljan znatnim smanjivanjem gubitka, a to se nije ostvarilo. Još je cudnije da se nitko od oporbe nije javio, što samo ukazuje da oporbe u vijecu i nema, veli Mekota.

Vijecnica je ustvrdila da gradani nisu dovoljno informirani o radu gradske vlasti pa se njoj obracaju s pitanjima. Podsjetila je da je na zadnjoj sjednici postavila pitanje o socijalnim stanovima, a odgovor gradonacelnika je bio da stanova nema.

- Mislim da bi gradani godišnje morali dobiti informaciju o stanovima na listi i osobama koje su dobile rješenje o gradskom stanu. Mislim da bi Grad morao imati stanove za slucajeve hitnoce, požara ili poplave, ustvrdila je Momcinovic i dodala da Zakon o socijalnoj skrbi ne rješava pitanje o socijalnim stanovima, vec samo govori o obvezama lokalne samouprave da rješava i sagleda potrebe gradana te dodala da ce u suprotnom dio gradana živjeti u neprihvatljivim uvjetima i biti beskucnici.

Momcinovic je komentirala i nedavnu informaciju o novim clanovima nadzornih odbora gradskih tvrtki u koje su ušle sve osobe muškog spola. Rekla je da je Grad kao predlagac postupio suprotno Zakonu o ravnopravnosti spolova, što je prihvatilo gradsko vijece. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter