Građani mogu svoje ideje predlagati do rujna

Vokalna skupina Nigrignanum i voditeljica Diana Bernobić (V. HABEREITER)
Vokalna skupina Nigrignanum i voditeljica Diana Bernobić (V. HABEREITER)

Akcijski plan za revitalizaciju starogradske jezgre i užeg centra Poreča do 2021. godine predstavljen je sinoć na prvom radnom sastanku Mjesnog odbora Joakim Rakovac pred okupljenim trgovcima, ugostiteljima, stanarima i ostalim građanima koji djeluju na tom području. Doznajemo to od predsjednika MO-a Kristijana Žužića, koji je taj dokument izradio u suradnji s konzultantskom kućom Pametan rast iz Poreča, predvođenom direktoricom Stefanijom Skender, stručnjakinjom za strateško planiranje i projektni menadžment, koja je posao odradila bez naknade.

Nedovoljno čuvano povijesno nasljeđe

- U tom smo dokumentu utvrdili potrebu za poboljšanjem komercijalne ponude, kreiranjem tematskih, botaničkih i povijesnih ruta kojima bi se turisti bolje kanalizirali gradom, za boljom organizacijom prometa, ali i za omogućavanjem boljeg pristupa javnim vatrogasnim postrojbama u centru i drugo, pojasnio je Žužić, istaknuvši da su tom prigodom pozvali sugrađane da svoje ideje za oživljavanje povijesne jezgre pošalju do 15. rujna.

Tijekom izrade Akcijskog plana surađivali su s brojnim stručnjacima i organizacijama, pregledana je sva dostupna stručna dokumentacija, te strateški dokumenti višega reda poput Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020., Master plana turizma Istre do 2025. godine, Strategije gospodarskog razvoja Poreča, kao i studije koje je Grad zajedno s vanjskim ekspertima izradio od 2002. godine. Žužić je napomenuo da će nastaviti s prikupljanjem sugestija poduzetnika i ostalih građana Poreča i javnost izvješćivati o napretku ovog projekta.

Skender je navela da su kao ključan problem identificirali nedovoljnu razinu očuvanosti i ekonomske/turističke valorizacije prirodnog i kulturno–povijesnog nasljeđa. Tim izrađivača je uvjeren kako će rješavanjem tog problema Poreč do 2021. godine postati lider istarskog i hrvatskog turizma. Kao prvi korak preporučaju formiranje radne skupine predvođene MO-om Joakima Rakovca koja će se savjetovati sa svim institucijama, tvrtkama i udrugama, od vrtića i škola do konzervatora, poduzetnika, Doma za starije i muzeja.

Kuća mozaika za porečke umjetnike

Na sastanku se govorilo i o EU natječajima na koje će se budući projekti moći prijaviti. Napomenuto je da je revitalizacija moguća uz tijesku suradnju, javnog, poslovnog i civilnog sektora.

Kako je kazao Žužić, jedna od ideja jest i tzv. kuća mozaika u Ulici Istarskog razvoda koja je zamišljena kao mjesto na kojem bi porečki umjetnici izlagali svoje radove na tu temu, dok bi se preko puta Ulica Vladimira Gortana preuredila s motivima mozaika. Simulaciju kuće mozaika je građanima je, kao i tvrtka Pametan rast, poklonio renomirani porečki umjetnik Sandro Knapić. Žužić zaključuje da će sve navedeno u konačnici rezultirati i izradom emocionalnog master plana Poreča i vizualnog identiteta grada, poboljšanjem komercijalne ponude i njene usklađenosti s nasljeđem, većom energetskom učinkovitošću i zaštitom okoliša, očuvanjem i boljom ekonomsko–turističkom valorizacijom kulturne i prirodne baštine starogradske jezgre i užeg centra.

Građani svoje prijedloge mogu poslati elektronskom poštom na adresu [email protected]. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter