Gradani mogu sami ocitati potrošnju prirodnog plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koja je tocno cijena kubika prirodnog plina te mogu li se racuni placati mjesecno, nakon samoocitanja, a ne iskljucivo putem uplatnica Plinare s paušalno zaracunatim iznosima (poput onih za struju), pitala je naša citateljica s Monvidala nakon što je dobila nekoliko oprecnih tumacenja o cijeni novog gradskog energenta - prirodnog plina.

Ona je, naime, ne želeci placati paušalne iznose vec stvarno potrošene kolicine plina, na internetskoj stranici pulske Plinare procitala dvije razlicite cijene plina. Dodatno ju je zbunio i odgovor koji je dobila iz Plinare gdje su joj takoder rekli dvije razlicite cijene. Na internetu je, naime, procitala da cijena kubika prirodnog plina (za kucanstva) iznosi 2,53 + 0,05 kuna, a u knjigovodstvu Plinare da je zapravo 3,14 kuna po kubiku.

Dodatnu pomutnju izazvao je odgovor direktora Plinare Deana Kocijancica, kojeg je kontaktirala putem e-maila, a koji je pak odgovorio da je cijena kubika 3,11 kuna.

Upozorila nas je na te nelogicnosti te smo i mi nazvali direktora Kocijancica i pitali za objašnjenje. On nam je pojasnio da se racuni za plin placaju paušalno, kao za struju, no da postoji mogucnost mjesecnog placanja, odnosno po potrošnji.

- Racuni se mogu platiti i putem interneta, ali moguce je i doci kod nas, donijeti mjesecno stanje, i Plinara ce izdati novu uplatnicu, rekao je Kocijancic.

Što se tice cijene kubika plina, rekao je da je za kucanstva taj iznos 3,11 kuna. Cijena od 2,53 kune je bez PDV-a.

Napomenuo je takoder da se iznos od 0,05 kuna, odnosno 0,06 kuna (koji se nalazi pored cijene za kubik plina) odnosi na posebnu mjeru kucanstvima koju je donijela Vlada RH za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kucanstvima. No, taj iznos gradani ne placaju, vec je to zakonska obveza informiranja javnosti, a oznacava iznos koji država u konacnici vraca distributeru plina. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter