Građani kreiraju proračun Grada Pazina za 2017. godinu

Maja Stranić Grah i Renato Krulčić predstavljaju "Pazi(n) proračun" (M. RIMANIĆ)
Maja Stranić Grah i Renato Krulčić predstavljaju "Pazi(n) proračun" (M. RIMANIĆ)

Od idućeg tjedna 13.  rujna po do 12. listopada održavat će se u mjesnim odborima na području grada Pazina tribine u sklopu projekta "Pazi(n) proračun", najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su gradonačelnik Renato Krulčić i Maja Stranić Grah pročelnica gradskog Odjela za financije i proračun predstavili projekt. Na tribinama će se raspravljati i odlučivati o prijavljenim komunalnim akcijama, a uz njih i o četiri velika projekta. To su projekti: dom za starije i nemoćne, autobusni kolodvor i Pazinu, plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice i dogradnja Osnovne škole Vladimira Nazora, koje će građani rangirati prema prioritetima kako bi se proračun koji, kako kaže Krulčić, nije prebogat što bolje planirao i iskoristio. Stoga će se građanima omogućiti da odrede prioritete najznačajnije za zajednicu.

Za komunalne akcije 500.000 kuna

Lani su građani u sklopu projekta "Pazi(n) proračun" odlučivali o raspodjeli 300 tisuća proračunskih kuna, a ove je godine, na zahtjev građana, taj iznos povećan na 500 tisuća kuna, dodala je Stranić Grah. U predviđenom je roku, slično kao i lani zaprimljeno oko 130 prijava raznih komunalnih akcija, a zaprimljeni se zahtjevi odnose na izgradnju i adaptaciju dječjih igrališta, izgradnju javne rasvjete i sanaciju prometnih površina. Tijekom prethodne tri godine, koliko se provodi projekt "Pazi(n) proračun" svakom je mjesnom odboru na raspolaganju bilo 25 tisuća kuna. Ove je godine taj iznos povećan na 35 tisuća kuna po mjesnom odboru, a mjesnim odborima Pazin i Stari Pazin po 75 tisuća kuna. Na tribinama će djelatnici gradske uprave predstaviti pristigle prijedloge malih komunalnih, a građani će glasati za one koje smatraju da bi trebalo realizirati tijekom 2017. godine. Predstavit će im se i investicijski projekti već obuhvaćeni Strategijom razvoja grada Pazina, a potom će građani glasati za one koje smatraju prioritetima. Izglasani će prijedlozi, nakon završne javne rasprave, bit će uvršteni u prijedlog proračuna o kojem će raspravljati Vijeće grada Pazina, koje u konačnici i donosi gradski proračun. Od iduće godine u gradski će se proračun kao proračunski korisnici uključuju i mjesni odbori. Od 1. siječnja 2017. uvodi se riznica, a to, rekla je Stranić Grah, znači da će se svi računi proračunskih korisnika zatvoriti i svi će od tada poslovati putem jedinstvenog računa Grada. To se odnosi na ustanove, ali i mjesne odbore, pojasnila je ona.

Pazinski model preuzeli i drugi

Krulčić je napomenuo kako je projekt "Pazi(n) proračun" izraz transparentnosti koja krasi grad Pazin, a taj način rada, kako se vidi, prihvatio je veliki broj jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Prihvatili su, kaže, model koji je promovirao Pazin ali su ga prilagodili vlastitim uvjetima. "Pazi(n) proračun" obilježava to što građani sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna, ali i odlučuju o trošenju proračunskih sredstava. "To je sigurno nadstandard u hrvatskim razmjerima i zato zahvaljujemo građanima na dosadašnjoj suradnji i zato ih pozivamo da se aktivno uključe u rasprave i kreiranje proračuna za 2017. godinu", poručio je Krulčić.

Park Inspirit Fantasy financira Ministarstvo turizma

Na novinarsko pitanje, zašto među projektima nema Inspirit Fantasy parka, Krulčić je odgovorio kako je Grad Pazin započeo s korištenjem sredstava Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, a zahvaljujući njima već su naručeni geodetski elaborat i geološka ispitivanja terena, što bi sve trebalo biti dovršeno do ožujka 2017. godine. Naručen je i idejni projekt na temelju kojeg se može zatražiti lokacijska dozvola. "U međuvremenu smo dobili poziv od Povjerenstva za strateške investicije koje je, nakon što smo im predstavili projekt Inspirit Fantasy park proglasilo strateškim projektom od interesa za Republiku Hrvatsku", rekao je Krulčić, dodajući kako će ova odluka olakšati put do partnera na projektu, ali i pomoći u ishođenju dozvola i rješavanju administrativnih pitanja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter