Građani kreiraju i nadziru proračun

S jučerašnjeg predstavljanja nove internetske stranice
S jučerašnjeg predstavljanja nove internetske stranice

U Dnevnom boravku Rojca predstavljeno je pokretanja internetske stranice za participativno budžetiranje i e-demokraciju u Gradu Puli – www.pulaodlucuje.org, koja označava potpuno novu epizodu u razvoju demokracije u Puli. Stranicu je pokrenula Zelena Istra u sklopu projekta "Participativno budžetiranje: Građani nadziru lokalni proračun", kojeg financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt su predstavili koordinator projekta Goran Matić iz Zelene Istre, pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Grada Pule Vesna Sajić te Leonard Poropat iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Riječ je o otvorenom javnom i transparentnom sudjelovanju građana u kreiranju prijedloga za gradski proračun za 2016. godinu, na stranici gdje se na jednostavan način daju prijedlozi i argumenti za i protiv tog prijedloga. Kako je istaknuo Matić, pozivaju se svi građani, sindikati i udruge civilnog društva da se aktivno uključe u planiranje gradskog proračuna putem stranice www.pulaodlucuje.org.

- Na jednostavan način mogu se predlagati manje ili veće proračunske investicije o kojima se na stranici može raspravljati i u konačnici glasati, da bi se Pula učinila boljim mjestom za život. Ovakvim načinom želja je produbiti i proširiti demokraciju u lokalnoj zajednici, aktivno uključiti građane u odlučivanje o javnim financijama i trošenju proračunskih sredstava, kao i u njegovom nadzoru. Ovime se smanjuje prostor za korupciju i klijentelizam i dovodi do učinkovitijeg usmjeravanja sredstava, rekao je Matić.

Prikupljanje ideja počelo je 8. rujna, a trajati će do 8. listopada kada će se, nakon zaključenog glasanja, najbolji prijedlozi uputiti Gradu Puli koji će se na njih očitovati s obrazloženjem o prihvaćanju ili odbijanju. Grad je i do sada davao mogućnosti za slanje prijedloga za proračun kroz svoj web servis, e-Konzultacije ili u pisanom obliku.

- Grad Pula se priključio ovom projektu jer se radi o hvalevrijednoj akciji kojom se građanima omogućuje još jedan komunikacijski kanal u kreiranju proračuna. Imali smo i do sada razne načine predlaganja programa, a uskoro slijedi obilazak gradske uprave po mjesnim odborima gdje također građani mogu predlagati ono što im je najpotrebnije u proračunu naredne godine. Nadamo se da ćemo svim navedenim kanalima doći do kvalitetnog programa proračuna u čijem će kreiranju sudjelovati što više građana, rekla je pročelnica Sajić, dok je Poropat naglasio da je želja gradske uprave iskoristiti nove tehnologije kako bi omogućili što većem broju građana kreiranje proračuna za bolju Pulu.

Inače, Grad Pula nije obavezan prihvatiti ponuđene prijedloge, ali dosadašnja praksa ovakvog projekta pokazala je da oni koji odlučuju o proračunu, a to su gradski vijećnici, ne idu protiv volje građana. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter