Građani kreiraju gradsku odluku o kućnim ljubimcima

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Grad Pula je pokrenuo novu veliku kampanju za senzibiliziranje javnosti - "Pula Pet Plus", s ciljem podizanja razine svijesti vlasnika kućnih ljubimaca, posebice pasa. Cilj je kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućiti kvalitetan suživot u gradu.

Uređenje ograđenog parka

U planu je niz aktivnosti, poput donošenja nove gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, zatim otvaranja ograđenih parkova i istrčavališta za pse, uređenja plaže za kućne ljubimce, postavljanja kanti za pseći otpad po gradskim četvrtima, izrade informativnih brošura i letaka te provođenja edukacija.

Najavile su to na konferenciji za novinare u srijedu zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, pomoćnica pročelnika za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Mirna Radolović te načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac – Maksić.

- Kampanja je dugoročna i provodi se na inicijativu Vijeća za komunalnu prevenciju. Prvi su korak e-konzultacije kojima svi građani u on-line anketi na službenom web portalu Grada Pule (www.pula.hr) do 18. travnja imaju prigodu odgovoriti na 12 pitanja o svojoj informiranosti o propisima i zakonima vezanim za ovu problematiku te prijedlozima za ugodniji suživot. Želja nam je u e-konzultacije uključiti sve građane, ne samo vlasnike kućnih ljubimaca, kako bismo dobili objektivnu sliku, a rezultati ankete, odgovori i sugestije će nam pomoći u planiranju budućih aktivnosti i omogućiti uvid u najveće probleme s kojima se susreću i vlasnici pasa i ostali sugrađani, rekla je Puh Belci, napominjući da je ova inicijativa značajna i u sklopu turističke ponude, budući da u Pulu i Istru dolazi velik broj turista s psima.

Među predviđenim aktivnostima spomenula je uređenje ograđenog parka za igranje, istrčavanje i treniranje pasa. Aktualno je uređenje takvog parka od 108 četvornih metara uz igralište u Valdebeku, a s poznatim proizvođačima opreme i hrane za pse Grad dogovora otvaranje još dvaju takvih parkova.

Elvira Krizmanić Marjanović je kazala da Pula Pet Plus predstavlja nadogradnju dosadašnjih aktivnosti.

- Za ovu je godinu Grad izdvojio 546 tisuća kuna za veterinarske mjere, sklonište za životinje i skladištenje životinjskih nusproizvoda. Osim toga, financira programe udruga koje se bave životinjama, napomenula je, ukazujući na dosadašnju dobru suradnju s udrugama koje brinu o napuštenim životinjama i pozivajući ih na daljnju suradnju na novom projektu.

Mirna Radolović se osvrnula na pokrenute izmjene i dopune Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

- Pritom računamo na prijedloge građana kako bi odluka na najbolji način bila prilagođena vlasnicima pasa, ne zanemarujući pritom sve one koji nemaju kućne ljubimce, rekla je Radolović.

Koristiti povodac i brnjicu

Inicijativa će biti provođena u suradnji s Policijskom postajom Pula čija je načelnica Tatjana Božac - Maksić naglasila i da su tijekom prošle godine na pulskom području policijski djelatnici sankcionirali 39 prekršaja držanja životinja bez nadzora prema zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a u prva tri mjeseca ove godine šest. U četiri slučaja radilo se o napadu pasa, koje vlasnici nisu držali na propisan način, na ljude koji su tako zadobili lake tjelesne ozljede, a u ostalima o strahu od pasa bez nadzora vlasnika i napadima pasa na druge pse.

- Akcije smo proveli kako bismo senzibilizirali vlasnike životinja za odgovorno postupanje i ponašanje prilikom njihovog držanja i vođenja. Građane upozoravamo da vode računa o svojim životinjama i drže ih pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, prilikom šetnje trebaju koristiti povodac i brnjicu, zaključila je Božac - Maksić.

U pola godine 14 ulovljenih bez povodca

Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac - Maksić izvijestila je da su policijski djelatnici zajedno s komunalnim redarima od rujna 2015. do ožujka 2016. proveli tri zajedničke preventivne akcije na području naselja Veruda, Stoja i Šijana, u parkovima u središtu grada, Mornaričkom parku, na Lungomaru i Valkanama te oko osnovnih škola. Kontrolirane su 44 osobe s psima, od kojih je 14 zatečeno u prekršaju. Radilo se o kršenju gradske komunalne odluke po pitanju dovođenja kućnih ljubimaca na javnu površinu bez povodca. I ubuduće provoditi takve edukativno-preventivne akcije na terenu te pojasnila da su prekršitelji, budući da se radilo o preventivnoj akciji, samo upozoreni, no ubuduće će neodgovorni vlasnici pasa biti kažnjavani. Zasad su propisane kazne za fizičke osobe od 150 do 200 kuna, no u planu je njihovo višestruko povećanje. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter