Gradani jednoglasno protiv UPU-a Delfin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Burna rasprava na preksinoc održanom zboru gradana Mjesnog odbora Nova Veruda rezultirala je jednoglasnim stavom - gradani se protive donošenju Urbanistickog plana uredenja (UPU) Lucica Delfin.

Iako su jake snage iz gradske uprave pokušale objasniti sve prednosti koje bi donio UPU, gradani nisu promijenili svoj stav te su u nekoliko navrata glasno negodovali kada su im se obratili resorni procelnik Giordano Škuflic i gradonacelnik Boris Miletic.

- Ovaj prijedlog UPU-a nije rezultat šire javne rasprave kako nam pokušavaju to prikazati, kazao je u uvodnom izlaganju Davor Brenko, predstavnik Inicijative gradana, koja je i potaknula održavanje skupa.

Pojasnio je da je gradnja iznad Delfina uvrštena u Generalni urbanisticki plan (GUP) mimo odluke povjerenstva za odlucivanje o primjedbama na GUP, mimo stava gradana koji su na javnim raspravama 2004. i 2008. bili protiv toga. Podsjetio je da je Grad na brzinu u GUP uvrstio stambenu zonu na tom podrucju unatoc protivljenju gradana, a nakon što je Vijece MO-a »prihvatilo slicice koje im je prikazao privatni investitor«.

Istaknuo je i da u Gradu stalno govore o vec postojecoj infrastrukturi koju treba iskoristiti, a ne žele izaci s informacijom koliko se stanova planira graditi. Neslužbene informacije, kazao je, govore da ce se iznad Delfina graditi 480 stanova, odnosno da je naselje predvideno za 1.200 stanovnika.

Brenko je prikazao i snimku Nove Verude te upozorio da je u nekim dijelovima naselja dozvoljena maksimalna izgradenost bila 30 do 50 posto. Na osnovu tih parametara nastalo je naselje za koje mnogi kažu da je ruglo Pule. Usporedio je to s cinjenicom da prijedlog UPU-a propisuje 50-postotnu izgradenost iznad Delfina, kazavši da se to ne poklapa s vizualizacijom koju je izradila tvrtka SBE, a objavio Glas Istre.

Škuflic je, pak, na to odgovorio da se na Novoj Verudi gradilo van dopuštenih gabarita, a da o zamišljenom vizualnom identitetu naselja treba pitati onoga tko je to izradio.

U raspravi su gradani istaknuli da Grad u ovom slucaju nije slušao struku, isticuci da nisu prihvacene primjedbe 13 arhitekata.

- Zašto Miletic govori o struci kad je ovdje rijec o cistoj politici?, zapitao se Vlado Šegon. Škuflic je na to odgovorio da se stalno spominje 13 arhitekata te je upitao što je s ostalih stotinjak koji se nisu oglasili. Šegon je kazao i da su gradani tražili pomoc gradskih vijecnika, medu kojima se SDP-ovci i IDS-ovci uopce nisu oglasili.

- Medu 1.066 gradana koji su potpisali primjedbe na UPU ima i njihovih biraca, upozorio je Šegon.

Prof. dr. sc. Marija Bušelic rekla je da javni menadžment Grada ne upravlja resursima u skladu s održivim razvojem. Upitala je što ce Puli nova stambena zona kad se vec 20 godina govori o negativnom prirodnom prirastu, a zatim odmah i odgovorila da ce u novo naselje dolaziti strani gosti na dva mjeseca godišnje.

- Investitor je prikazao jednu idealnu sliku. Sve je to lijepo, ali nema veze s nama, kazao je predstavnik PŠRD-a Delfin Rajko Stojadinovic, cija je recenica zapravo i obilježila skup. Naime, pokazalo se da gradani ne vjeruju u slike koje im je putem medija prezentirao privatni investitor, ali ni rijecima ljudi iz gradske uprave koji su ih pokušali uvjeriti da je UPU koristan za njih.

Stoga ce MO uputiti dopis Gradu u kojem ih obavještavaju da se gradani protive izgradnji iznad Delfina te traže obustavu donošenja UPU-a. (B. ŽIŽOVIC; snimio D. ŠTIFANIC)

Miletic odgovornost prebacio na vijecnike
Gradonacelnik je istaknuo da nece na sebe preuzeti odluku o usvajanju UPU-a te da ce to prepustiti gradskim vijecnicima.- Sve primjedbe koje ste ovdje izrekli bit ce dostavljene vijecnicima koji ce zatim donijeti odluku, rekao je Miletic.Kazao je da se Grad kod izrade ovog plana vodio interesima gradana, istaknuvši još jednom da je rijec o zapuštenom podrucju. Na to mu je Brenko odgovorio da bi i park u centru grada bio zapušten da ga nitko ne ureduje te da je za neuredenost podrucja iznad Delfina odgovoran, prije svih, Grad.

Gost s Kaštanjera
Da je gradskoj vlasti i vladajucem IDS-u stalo da gradane uvjeri u potrebu gradnje iznad Delfina, pokazalo je pojavljivanje mladih IDS-ovih snaga medu kojima se istaknuo Luka Glušac, clan predsjedništva Kluba mladih IDS-a. On se, naime, ukljucio u raspravu, naravno na strani Grada, predstavivši se kao stanovnik Kaštanjera. Pokušao je progurati tezu da se ne može cijelo podrucje Delfina koristiti za sport i rekreaciju jer Grad nema sredstava za takvo što. Gradani su glasno negodovali tijekom njegovog kratkog izlaganja, a pojedinci su mu porucili da se vrati na Kaštanjer.


Podijeli: Facebook Twiter