Građani itekako zainteresirani za promišljanje Pule

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Predstavnici Inicijative "Volim Pulu - za Muzil" u prostorijama pulskog Mjesnog odbora Nova Veruda večeras su razgovorom s građanima ukazivali na važnost sudjelovanja u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama GUP-a i PPU-a, odnosno uređenja Muzila. Pojasnivši ukratko planove uređenja Muzila na temelju prijedloga gradske vlasti i razloge zašto im se protive, pozvali su građane da im se pridruže i očituju o, kako su rekli, neargumentiranom planiranju jedne petine grada. Predstavnici inicijative Dušica Radojčić, Emil Jurcan, Željko Marković te predsjednik MO-a Nova Veruda Vlado Šegon istaknuli su da nitko nema pravo odlučiti o najvrjednijem gradskom prostoru, napomenuvši da inicijativa traži postupno planiranje na Muzilu.

Osim predstavnika inicijative, 20-ak okupljenih građana stidljivo se uključivalo u raspravu. Jedna je građanka pitala tko će, i na čiji trošak, izgraditi odnosno povećati kapacitet komunalne infrastrukture. Također, na spomen da se i na Valovinama planiraju turistički kapaciteti, ova je Puljanka rekla da bi to bilo bolje od današnjeg stanja na Valovinama.

- Ne bih rekao da među građanima vlada apatija, već je to prividan osjećaj bespomoćnosti. Upravo će se na Muzilu probuditi potencijal, jer građani su itekako zainteresirani za promišljanje grada. Vlast nije dobila mandat za ovakve odluke, koje su štetne, i buduće vlasti ih ne mogu promijeniti. Uostalom, tu je i sumnja da se ovakav prijedlog uređenja radi iz privatnog, a ne javnog interesa, rekao je na skupu Marković.

Poznati pulski performer Pino Ivančić naglasio je da je nakon što je Muzil posljednjih 200 godina bio zatvoren za javnost i van memorije građana, sada i dalje žele ostaviti van memorije grada. Skup je zaključio jedan od okupljenih Puljana izjavivši da iako je rođen u Puli, nikad nije bio na prostoru Muzila, te da niti ne zna što se tamo može planirati. Inače, skupu je, iako ne sudjelujući u raspravi, prisustvovao i predsjednik gradskog vijeća Robert Cvek. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter