Gradani imaju pravo na vez za barku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je blokirana tvrtka Bunarina d.o.o., koja upravlja istoimenom sportskom lucicom, gradani cija su plovila vezana na Bunarini pitaju se što ih ceka. Tvrtka je blokirana 15. listopada rješenjem o ovrsi Porezne uprave na iznos od 3,6 milijuna kuna. Ukupno ih se za neplaceni PDV i porez na dobit tereti na iznos od deset milijuna kuna.

Blokiranjem racuna opstanak tvrtke postaje neizvjestan, a za nekoliko mjeseci ocekuje se raspisivanje dviju koncesija - za sportsku lucicu i luku nautickog turizma, buduci da postojeca koncesija istjece sredinom iduce godine. Tvrtka Bunarina i do sada je imala koncesiju samo za lucicu sportske namjene pa je nauticke vezove naplacivala mimo zakona.

Zamolili smo vodstvo spomenute udruge za komentar zadnjih dogadaja, a oni su nas uputili na tajnika udruge "SD Bunarina 1962" Karmela Gaspica. Udruga okuplja starosjedioce u lucici, njih oko 130, medu kojima su mnogi participirali u izgradnji vezova i lucice. Udružili su se upravo da bi zaštitili prava gradana na korištenje sportske lucice, i dosad su u više navrata upozoravali na probleme.

- Ono što se sada dogada na Bunarini promatramo s dubokom nevjericom jer, kao i dosad, uvijek smo bili izvan zbivanja u tvrtki Bunarina, koja od pocetka odbacuje našu ponudenu suradnju. Umjesto toga optužuju nas i vrijedaju. kaže Gaspic.

On izražava nevjericu da je financijska inspekcija obracunala PDV na fiktivan iznos. Naime, prema izjavi direktora tvrtke Bunarina Gorana Vrbanca, na temelju nalaza financijske inspekcije obracunat im je PDV na vezove u sportskoj lucici po cijeni komercijalnog veza.

- PDV se obracunava na fakturirani iznos. Nije mi jasno otkud onda tvrdnja da su im obracunali porez na nešto što nisu fakturirali. Placaju li PDV ili ne, to je njihov problem. Ne prihvacamo da se nastala situacija pravda na naš teret jer smo mi sve obveze podmirivali redovno, a ako je bilo neplatiša, imali su priliku to riješiti s njima, kaže Gaspic, jedan od starosjedilaca na Bunarini. Naglašava da je Bunarina utemeljena kao sportska luka, a ne profitabilna.

Danas dvije trecine prostora lucice zauzimaju komercijalni vezovi, a samo jednu trecinu sportski. Na pitanje hoce li se udruga javiti na koncesiju za sportsku lucicu Gaspic odgovara da udruga nije kadrovski ni materijalno ekipirana da bi se mogla natjecati za koncesiju sportske lucice.

- Uopce nas ne interesira tko ce se sutra natjecati za koncesiju, ali izricito tražimo da svi korisnici sportskih vezova imaju ista prava i obveze kao i korisnici udruge koja ce dobiti koncesiju. Borit cemo se da svi gradani imaju isto pravo da svoje plovne objekte smjeste u zašticene lucice. Važno je da budu zadovoljene potrebe domicilnog stanovništva. Pula je s tri strane okružena morem, a ljudi nemaju kamo s barkom, nego je drže u dvorištu. (J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter