Građani i tvrtke sve manje traže kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani, poduzeća i država u ovoj se godini zadužuju po povoljnijim uvjetima nego prethodnih godina, ali kad su u pitanju građani i tvrtke, postrožili su se uvjeti  za odobravanje kredita. Dakle, poduzeća i građani morali su ispunjavati teže kriterije da bi dobili kredit, ali su onda taj kredit otplaćivali uz nižu kamatu, pokazuje to analiza Hrvatske narodne banke u najnovijem Biltenu. Troškovi kratkoročnog financiranja poduzeća u prvih pet mjeseci ove godine  na najnižim su razinama od krize, a dodatno se spustio i trošak, odnosno kamata, dugoročnog kreditiranja i za jedan je postotni poen niži nego na kraju prošle godine.

Kad  je u pitanju stanovništvo, banke su postrožile uvjete za dobivanje stambenih kredita, ali su zato uvjeti ostali nepromijenjeni kod potrošačkih kredita, onih kod kojih građani plaćaju najveću kamatu. No, banke su zamijetile i znatno smanjenje potražnje građana za stambenim kreditima, a razlog je neizvjesnost zaposlenja te perspektive na tržištu nekretnina. Građani su nastavili smanjivati svoju zaduženost i u prvom tromjesečju ove godine, ali se u travnju i svibnju bilježi promjena tog trenda, no HNB  napominje da to ne mora značiti da je prekinuto višegodišnje razduživanje stanovništva, odnosno smanjivanje zaduživanja u bankama.

Pala je, unatoč manjim kamatama, i potražnja  poduzeća za kreditima. Tvrtke traže manje kredita nego prethodnih godina, a kad to i čine, najčešće je razlog restrukturiranje već postojećeg duga, dakle zamjena starog kredita novim zato što su kamate povoljnije, ili zato što stari kredit ne mogu vraćati pa ga zamjenjuju novim zajmom kako bi  produljili otplatu. U oporavak gospodarstva, pogotovu industrije ili povećanje potrošnje očito još nitko toliko ne vjeruje da bi se zaduživao za nove investicije.

U HNB-u procjenjuju da će zadržavanje postojećih uvjeta financiranja, ili eventualno blago poboljšanje, uz pooštravanje standarda za odobravanje kredita uz ovogodišnji blagi pad ukupnog zaduženja građana i poduzeća, u sljedećoj godini ipak značiti rast plasmana tim skupinama. (Piše Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter