Građani i gosti oduševljeni labinskim adventom


Labinjani i njihovi gosti dobili su ono, što su godinama za dugih zimskih večeri i noći tražili. Dobili su na poklon od tvrtke Valamar, koncert kojeg će dugo pamtiti, koncert Željka Joksimovića. U sklopu manifestacije "Božić u centru" koju Grad Labin organizira drugu godinu zaredom, zaista se pogodio sam centar. Tri je dana grad bio prepun ljudi, manifestacije na svim lokacijama, za svakoga ponešto. Adventske kućice u samom centru na Zelenicama, te bogata ponuda ugostitelja i ostalih poduzetnika.

Koncert Željka Joksimovića je po slobodnoj procijeni okupio više od tri tisuće ljudi. U publici su se mogli vidjeti ljubitelji ovog popularnog pjevača, od deset pa do osamdeset godina. A kako i ne bi kad rasprodaje stadione, trgove i dvorane, gdje god se pojavi. Prije nastupa Joksimovića, brojnu je publiku zabavljala Elis Lovrić, koja je svojom izvršnošću, bila super uvod u nastup glavnog izvođača.

Dva sata, redali su se hit za hitom bez prestanka. Labinom se čuo osebujan glas Joksimovića, a publika mu bila prateći vokal. Terase na okolnim zgradama pune ljudi, automobili registarskih oznaka iz Rijeke, Zagreba, Gospića, Karlovca, na parkiralištima kraj centra. Bila jer to večer i noć koje se ne zaboravljaju. A sve je završilo veličanstvenim i velikim vatrometom. Za održavanje dobre atmosfere do ranih jutarnjih sati pobrinuo se najpoznatiji istarski DJ, Nikola Z Kukurini.

No, nije samo koncert oduševio na tisuće ljudi. Tri su se dana u centru grada na Zelenicama, redale manifestacije, priredbe, plesalo se i pjevalo, održavale su se dječje predstave i koncerti, nudilo se domaće delicije, održala se velika blagdanska i besplatna marenda. Adventske kućice nudile su ponudu, puno bolju nego lani, ugostitelji bili bolje pripremljeni, organizacijski je sve bilo na višoj razini, od najsitnijih detalja, do ozvučenja, velikih video zidova, na kojima se sve moglo pratiti, kratko i jasno mislilo se na sve. Sve je imalo i humanitarni karakter, jer su vrijedne žene Udruge Mendula iz Nedešćine kraj Labina, organizirala veliku humanitarnu lutriju, a prikupljenim sredstvima pomoći će se u liječenju, teško bolesnoj sugrađanki Barbari Načinović.

Sve je započelo velikim Božićnim koncertom još u četvrtak, kada se ulica Zelenice, zatvorila za sav promet i pretvorila u veliku pozornicu i pješačku zonu. Zatim su se dan za danom redali cjelodnevni i večernji nastupi, velikog gradskog orkestra, zbora Minicantanti, glazbene skupine XL, Gianluce Draguzeta, akustičnog tria Silvija, Aleksej i Vedran, Alena Vitasovića i The Benda. U petak ujutro održao se veliki zabavni program u organizaciji lokalnog radija. Nastupili su Elio Pisak, Gradski orkestar, Klapa Labin, Diego Zulijani, Predrag i Jona Ljuna, Franko Kalac, Luka Brgić i Eleonora Dobrović. Bila je to prigoda da se proglasi i Najdogađaj 2017. godine na Labinštini, po izboru slušatelja radija, a ove je godine to bilo otvorenje novog Sportskog centra Franko Mileta. Kroz cijelo vrijeme održavanja manifestaciji najmlađe je kroz centar Labina vozio vlakić Djeda Mraza.

Subotnje je jutro bilo posvećeno onima koji se Božiću posebno raduju, najmlađima. Dočekali su Djeda Božićnjaka, a zatim odgledali i odslušali dječju predstava Istra Inspirita "Djed Božićnjak u Istri". Zabave nije nedostajalo ni nakon predstave, kad su se počeli redati nastupi žonglera, uličnih glazbenika, plesnih skupina, da bi sve završilo postavljanjem kućice Djeda Božićnjaka, te božićnom povorkom poznatog bradatog debeljka i njegovih pomagača. Večernji su pak sati rezervirani za koncert benda Tribute to Dino Dvornik, a iza ponoći slijede ritmovi elektronske glazbe uz nastupe labinskih DJ-a.

Tri dana blagdanskog programa omogućili su brojni donatori, a nesebičnu potporu da se o labinskom adventu čuje, dali su brojni medijski partneri. Grad Labin se u suradnji s Turističkom zajednicom te glavnim sponzorom Valamar Rivierom, pobrinuo da se kroz cijelo razdoblje Božića u Labinu građanima i njihovim gostima pruže besplatno raznolika događanja za sve generacije.

Što o svemu kažu građani:

Robi Štemberga: Večer za pamćenje. Labin posljednje dvije godine dokazuje, da zna organizirati dobre i prave stvari. U ovo vrijem kad nam se nažalost serviraju pretežno, ružne i pesimistične vijesti, nešto ovako je ljudima itekako potrebno. Našlo se za svakoga ponešto. Za svaku pohvalu.

Marina Murselović: Živjela sam dugi niz godina u inozemstvu, a nedavno iz Zagreba doselila u moj rodni grad. Veliki sam ljubitelj pjesama Željka Joksimovića. Sve je odrađeno na vrlo visokoj razini. Uživam i hvala onima koji su mi priredili jedno takvo večer.

Patricija Fatorić: Jako je lijepo i dobro, da se Labin u posljednjih nekoliko godina brine da kroz tri dana možemo uživati i zabavljati se. Sve su mi manifestacije bile super, no koncert Željka Joksimovića bio mi je šlag na tortu.

Kristian Stojić: Što reći nego da je sve vrhunski odrađeno. Produkcijski, glazbeno, tehnički, za deset koplja bolje nego lani, mada je i ono bilo super. Ugostitelji mnogo bolje pripremljeni, s vanjskim štandovima. Ponuda u adventskim kućicama puno veća i raznovrsnija. A što se završnog koncerta Željka Joksimovića, Labin, Labinština i Istra pokazala je i dokazala da smo prostor koji je oduvijek spajao a ne razdvajao ljude. Ražalostilo me pisanje Matka Jelavića, zadarskog pjevača, koji je podigao prašinu u državi, pa i u stranim portalima i novinama,, pišući po društvenim mrežama i pitajući se zašto srpski pjevači tako često nastupaju u Hrvatskoj. Dokazali smo da smo mi iznad tih i takvih stavova. Glazba je za nas ljubav, a ona spaja, ma od kuda i ma od koga dolazila. Sretan sam, da živim u takvoj sredini. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter