Gradani gube vjeru da idemo u dobrom smjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri mjeseca nakon formiranja nove Vlade Hrvati su opet postali depresivni. Zadnja anketa koju je objavila Nova TV pokazuje da se gradanima vratio pesimizam iz vremena HDZ-ove vladavine. Danas 49 posto hrvatskih gradana procjenjuje da se država krece u pogrešnom smjeru, a 37 posto ih i dalje misli da je smjer dobar.

Prije mjesec dana još je 46 posto ispitanika smatralo da sve ide dobro, dok je 40 posto i tada bilo pesimisticno. U vezi sa smjerom Hrvatske predomislili su se biraci SDP-a i HNS-a. U veljaci je više od 70 posto simpatizera tih dviju stranaka prognoziralo da se stvari dobro razvijaju, a sada je to stav 65 posto SDP-ovaca i tek 55 posto HNS-ovaca. Vlada još uživa potporu više od polovine biraca, 51 posto, ali je i tu zamjetan pad u odnosu na veljacu, kad je takvog mišljenja bilo njih 59 posto. Broj protivnika Vladine politike narastao je s 28 na 37 posto.

No, još su zanimljiviji podaci o rejtingu stranaka. SDP-ov je stalno rastao nakon parlamentarnih izbora, a sada je ta stranka malo nazadovala i podržava je 32,7 posto biraca. Na trecem su se mjestu stabilizirali Hrvatski laburisti, za koje se izjasnilo 7,1 posto ispitanika. Dragutin Lesar, kojeg su Radimir Cacic i Vesna Pusic izgurali iz HNS-a, danas više privlaci birace nego njegova maticna stranka. Naime, rejting narodnjaka spustio se na mizernih 3,9 posto.

Samouvjereni nastupi dvoje celnih ljudi HNS-a u ocitoj su opreci s percepcijom koju o njima imaju gradani. Za Cacica je poražavajuca i cinjenica da je on tek šesti na listi politicara o kojima HNS-ovi biraci imaju pozitivno mišljenje. Ispred njega su predsjednik Republike, premijer, predsjednik Sabora, Lesar i don Ivan Grubišic.

Afera "ZAMP" je, izgleda, štetila Ivi Josipovicu i njegova je popularnost lagano pala - podržava ga 78, a ne više 84 posto gradana. O Jadranki Kosor dobro misli samo 25 posto ispitanih, što je njezin drugi najlošiji rejting u godinu dana. (D. CIGLENECKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter