Građani EU-a protiv privatizacije vodoopskrbe

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Nakon što su prikupili više od 1,8 milijuna potpisa europskih građana, predstavnici prve uspješne Europske građanske inicijative (EGI) "Pravo na vodu" svoje su zahtjeve ovoga tjedna predstavili zastupnicima Europskog parlamenta zatraživši da EU jamči svakom građaninu pristup pitkoj vodi i odvodnji, ali i da opskrba vodom i upravljanje vodnim resursima ne bude prepušteno pravilima tržišta. 

Saslušanje u Europskom parlamentu drugi je korak u realizaciji EGI-ja, novog mehanizma koji je uveden Lisabonskim ugovorom, a omogućava građanima Europske unije da izravnije utječu na kreiranje politika i zakona Unije.

Da bi dobili priliku predstaviti svoje zahtjeve pred eurozastupnicima, organizatori bilo koje "peticije" moraju prikupiti barem milijun potpisa građana iz najmanje sedam zemalja članica. "Pravo na vodu" prva je inicijativa kojoj je to uspjelo.

Po priopćenju Europskog parlamenta, inicijativa "Pravo na vodu" zatražila je od Europske komisije da zajamči svim građanima pristup pitkoj vodi i odvodnji, kao temeljnom ljudskom pravu, te da podnese zakonodavni prijedlog kojim bi se osiguralo da upravljanje vodnim resursima i vodoopskrbom u EU-u ne bude liberalizirano.

Predstavnici inicijative istaknuli su u raspravi kako smatraju da se radi o osnovnim javnim uslugama, koje moraju biti dostupne svima, te da im je važno da građani plaćaju razumne cijene, a ne one koje bi odgovarale dioničarima tvrtki iz sektora vodoopskrbe.

Mnogi europarlamentarci podržali su ciljeve inicijative, mada su neki u raspravi napomenuli da način organizacije opskrbe vodom treba ostati u nadležnosti zemalja članica.

Europska komisija mora do 20. ožujka sastaviti nacrt odgovora na inicijativu "Pravo na vodu". Komisija može predložiti zakonodavno rješenje, na neki drugi način pokušati ostvariti cilj inicijative ili, uz obrazloženje, odlučiti da neće djelovati. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter