Građani dužni 12 milijardi, a platili ne bi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani zasad nisu u većoj mjeri iskoristili mogućnost da državi otplate svoje dugove ukupno vrijedne 12 milijardi kuna, iako im je ponuđen otpis kamata uz jednokratnu uplatu te plaćanje u 60 obroka uz otpis ranijih kamata, plaćanje znatno niže kamate samo za vrijeme dok taj otpis traje.

U mjesec i pol koliko se zahtjevi podnose, svoju su želju da državi plate dug službeno istaknula 9.862 građana. Toliko ih je podnijelo zahtjeve do kraja lipnja, a mogućnost da to učine i ostali dužnici, njih više od 600 tisuća, bit će otvorena do 9. kolovoza ove godine. Zasad se na otplatu nije odlučilo ni dva posto dužnika, a njihov je ukupan dug državi nešto veći od 710 milijuna kuna.

Za jednokratnu otplatu duga, u roku od 30 dana nakon dogovora s Poreznom upravom, odlučilo se 1.470 građana i njima će država u potpunosti otpisati kamate.

Kako su već počele prve uplate građana koji su predali zahtjeve na samom početku, još u svibnju, dosad je državi uplaćeno ukupno nešto više od tri milijuna kuna.

S obzirom na broj dužnika koji je veći od 600 tisuća te na iznos duga koji je premašio 12 milijardi kuna, u što su uključene i kamate, dosadašnji rezultati akcije kojom se željelo naplatiti dug od građana su mršavi. Moguće je da će građani u većem broju predavati zahtjeve u preostalih 40-ak dana, ali i u ovom slučaju bi se, bez obzira na pogodnosti koje se nude, moglo dogoditi isto što se dogodilo s reprogramom duga u gospodarstvu.

Vlada je na zadnjoj sjednici odlučila od Sabora zatražiti da poduzetnicima da još jednu, četvrtu po redu, priliku da plate dug u obrocima, jer se pokazalo, kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, da nisu ozbiljno shvatili da se porezi moraju plaćati. Čini se da tako rezoniraju i građani, odnosno da misle da će im dug biti oprošten ili su u situaciji da ga ni obročno u pet godina ne mogu otplatiti.

- Ležernom stavu dužnika doprinose i stalne poruke da mi provodimo poreznu presiju i da to mora prestati pa se oni valjda nadaju da ćemo mi popustiti pod tim pritiskom. Mi samo tražimo da plate svoje obveze nastale u godinama kad te "grozne presije" nije bilo i kad se valjda nisu plaćali viski porezi pa ispunjavanje obveza nije trebalo biti tako teško, ironičan je naš sugovornik iz Porezne uprave. (J. MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter