Gradani dobro podnose visoke temperature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piti puno tekucine, najbolje vodu, ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati, savjeti su za sve, a posebno za kronicne bolesnike, oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, u ovim ljetnim danima kada se temperatura nerijetko penje iznad 35 stupnjeva i mnogima je nesnosna za obavljanje svakodnevnih poslova.

No, unatoc visokim temperaturama, Hitna medicinska pomoc nema više intervencija nego inace zbog visokih temperatura, doznajemo od voditeljice dr. Ksenije Družetic-Božic pa se cini da su kontinuirana lijecnicka i medijska upozorenja o štetnosti i posljedicama izlaganja suncu do mnogih ipak doprla te da ljudi sve više paze na zaštitu.

- Imamo uobicajen broj intervencija za ovo doba godine, u prosjeku od 14 do 20 dnevno zbog povreda i kronicnih bolesti, kaže dr. Družetic-Božic te kronicnim bolesnicima savjetuje da koriste svoju terapiju kao i inace, a onima niskoga tlaka u ovim vrucim ljetnim danima preporucuje i nešto slaniju hranu. Preporucljiv je boravak u hladu, iako ni tu nismo posve zašticeni od UV-zracenja ciji je indeks jucer, primjerice, bio vrlo visok. Spas valja potražiti u zatamnjenim, ali prozracenim i klimatiziranim prostorijama, iako bi njihova temperatura trebala biti tek tri do cetiri stupnja niža od one vanjske.

Dr. Družetic-Božic podsjeca da je pocela s radom turisticka ambulanta u Domu zdravlja u centru grada, u Flanatickoj 27. Dva medicinska tima ondje rade svakodnevno od 8 do 22.


Podijeli: Facebook Twiter