Gradani dobili "mesofon" i "mesomail"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani koji Ministarstvu poljoprivrede žele, javno ili anonimno, dojaviti uocenu nepravilnost u proizvodnji ili prodaji hrane, od petka to mogu uciniti na broj telefona 0800 203 200, ili mailom na adresu [email protected], kazao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Petar Cobankovic.

Osvrcuci se na napise o starom zamrznutom mesu, on je izjavio da u Hrvatskoj, osim peradi, u maloprodaji nema zamrznutog mesa više od jedan posto, a opcenito rok trajanja zamrznutog mesa nije zakonski propisan. Kako je kazao Gordan Jerbic, ravnatelj Uprave za veterinarsku inspekciju, proizvodac je samo dužan navesti datum do kojeg misli da je meso zdravstveno ispravno. Kako pak dodaje ministar, na svojoj deklaraciji meso mora imati navedenu zemlju uzgoja i zemlju klanja, dok se unutar tzv. LOT šifre na pakiranju nalaze i datum klanja, odnosno zamrzavanja proizvoda. Podaci iz te šifre nisu dostupni potrošacu direktno, vec samo mjerodavnim službama, pa potrošac ne može odluciti hoce li kupiti meso zamrznuto prije deset godina.

Cobankovic navodi da on ne pamti kad se u Hrvatskoj dogodio zadnji eksces sa zdravstveno neispravnom hranom i da to potvrduje sigurnost sustava provjere i kontrole hrane.

Prema Jerbicu, svake godine inspekcija pregleda oko 30.000 pošiljaka mesa iz uvoza, kojih je lani zbog razlicitih nedostataka, vraceno s granice 127. Inspektori su lani podnijeli 35 optužnih prijedloga i tri kaznene prijave. Na pitanje o cemu se radilo, odgovorio je da je bila rijec o higijenskim nepravilnostima, neodržavanju ili nenavedenom podrijetlu.


Podijeli: Facebook Twiter