Građani demontirali rampu koja im je priječila put do mora


Građanska inicijativa pod nazivom "Vratite nam naš put i naše plaže" okupila je 30-ak mještana naselja Bašanija iz Mjesnog odbora Savudrija koji su danas poslije 17 sati prosvjedovali ispred rampe na ulazu u autokamp u naselju Savudrija - Moj mir, jer im se priječi ulazak javnim putem automobilom do plaže.

Od revoltiranih i zgroženih građana istovremeno su se mogli čuti povici i kritike upućene na račun hotelijerske tvrtke Istraturist d.o.o. i novog vlasnika kako i u drugim turističkim naseljima postavljaju rampe i brane građanima Umaga pristup plažama koje su do vremena privatizacije nesmetano koristili.

Nisu im odgovarali

Građani su tvrdili svi u glas da iz uprave Istraturista nisu odgovarali na njihove dopise i nastojanja o postizanju razumnog dogovora. Mještani, starosjedioci i njihovi podupirači obraćali su se za pomoć političkim strankama, gradskim vijećnicima, Mjesnom odboru Savudrija, ali nakon što su ostali prepušteni sami sebi  pozvali su u pomoć koordinatora Živog zida za Umag i gradskog vijećnika Damira Grunbauma koji je inicirao i organizirao prosvjed. Prosvjednici su se demonstrativno uputili do rampe i svojom priključenjem u vrstu napravili „živu rampu“. Grunbaum se obratio medijima

- Kako odgovor nije stizao ni s jedne strane vezano za ovaj problem, moja moralna obveza i odgovornost bila je da trebamo putem medija poslati poruku svima koji su odgovorni za ovo. Ovo je nerazvrstana prometnica i opće dobro, dostupna mora biti svima pod jednakim uvjetima, a ne samo gostima kampa! Ne može se ova gradska cesta pretvoriti u privatni interes. Ustav nam garantira da javni put ne smije biti prepriječen nikome!“

Katarina Mesarić energično je dodala da će kada budu renovirali sve hotele, nama u našem gradu sve zabraniti. Mi se nećemo imati gdje kupati! Veliki privatni vlasnici turističkih objekata su nam ukrali turizam, rekla je.  Mesarićka je aludirala na brojne prosvjede koji su se ovog ljeta događali diljem priobalja zbog koncesija na plaže. Jedan od glavnih aktera na ovome prosvjedu, Josip Šverko, starosjedilac Bašanije, vidno uzrujan netremice je kazivao: “Još od 1991. kada su počeli s privatizacijom Istraturista prijetili su nam da ne možemo ulaziti s automobilima u kamp. Mi smo se bunili i rampe rušili. Do sada je uvijek postojao dijalog i na kraju bismo postigli dogovor, ali ove godine nema želje za suradnjom. Prije neki dan me nisu pustili da se odvezem do plaže po dijete. Došlo je i do malog ekscesa i policija me kaznila. Onda sam odlučio tražiti pravdu i obratio se Živom zidu za pomoć". (S. BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter