Gradani danas odlucuju o lokalnim vlastima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sedme lokalne izbore od uspostave višestranacja u Hrvatskoj danas može izaci ukupno 188.113 istarskih biraca koji ce svojim glasovima birati župana, gradonacelnike, nacelnike i njihove zamjenike.

Biraci ce danas odluciti i kako ce u iduce cetiri godine izgledati gradska i opcinska vijeca i tko ce sve sjediti u Županijskoj skupštini u koju se bira 45 zastupnika, od kojih su Statutom za clanove talijanske manjine rezervirana cetiri mjesta.

U Puli kao najvecem istarskom gradu, u cije se Vijece bira 25 zastupnika, na izbore može izaci 50.965 registriranih biraca, dok je na razini Istarske županije evidentirano i 13.540 biraca iz redova nacionalnih manjina.

Gradane ce na biralištima, otvorenima od 7 do 19 sati, docekati najmanje cetiri glasacka listica, a novost je to da ce se birati i zamjenik župana iz redova talijanske manjine - a u nekim gradovima i opcinama i zamjenici (grado)nacelnika - za što ce pripadnici talijanske manjine dobiti još jedan dodatni listic.

Tako ce, primjerice, u gradovima biraci dobiti cetiri glasacka listica, i to jedan za izbor gradonacelnika i zamjenike, drugi za izbor zastupnika u gradsko vijece, s trecim listicem birat ce župana i zamjenike, dok je cetvrti rezerviran za izbor clanova Županijske skupštine.

Buduci clanovi predstavnickih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom na nacin da svi gradovi, opcine i županija cine jednu izbornu jedinicu, a pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u gradskim, opcinskim vijecima i Skupštini imaju one liste koje prijedu izborni prag i dobiju najmanje pet posto glasova. Broj vijecnickih mjesta i onih u Skupštini koje neka lista osvoji je manje-više proporcionalan dobivenim glasovima, a za preracun glasova u mandate koristi se D'Hondtova metoda.

Po tom modelu je potrebno broj glasova za svaku listu dijeliti s brojevima od jedan do koliko se clanova predstavnickih tijela bira, (npr. 45 za Skupštinu) te ih potom poredati po velicini.

Kod glasovanja za predstavnicko tijelo, biraci na listama ne mogu zaokruživati preferirane kandidate kao što su to mogli na izborima za EU-parlament, jer liste su "vezane", a tko ce na kraju uci u vijece ili Skupštinu, ovisi o redoslijedu na listi od prvog naniže, i to bez preskakanja. Naime, kandidati koji su plasirani pri vrhu liste imaju vece šanse uci u predstavnicko tijelo.

Kod izbora nacelnika, gradonacelnika i župana pobjedu pak odnosi onaj kandidat koji je osvojio vecinu, odnosno više od 50 posto glasova biraca. U slucaju da tu potrebnu vecinu ne dobiju, kroz dva tjedna održat ce se ponovljeni izbori kada u drugi krug idu dva kandidata s najviše dobivenih glasova, a pobjeduje onaj koji osvoji više glasova.

Moguce je, osobito u manjim mjestima, da se situacija ni tada ne riješi pa se tada, po istim pravilima, ide u treci krug. Bude li i tada neriješeno, izborni postupak za predstavnike izvršne vlasti u toj ce se samoupravi vratiti na pocetak i u cijelosti ponoviti.

Ovo su prvi lokalni izbori na kojim ce moci glasovati i osobe lišene poslovne sposobnosti, i to na redovnim birackim mjestima koja su odredena kao i za sve ostale birace, znaci na birackim mjestima koja su odredena prema prebivalištu biraca.

Što se tice osoba koje zbog bolesti ili invaliditeta nisu u stanju izaci na birališta, izborno povjerenstvo uputilo je poziv institucijama i udrugama da na vrijeme jave o potrebi održavanja izbora pa ce tako na dan izbora glasovanje biti organizirano i u pulskoj Opcoj bolnici, Domu umirovljenika "Alfredo Štiglic", Vili Mariji i za clanove pojedinih udruga za osobe s invaliditetom.

Iz pulskog Izbornog povjerenstva vele da u slucaju ako je  netko od biraca recimo slomio nogu i ne može na izbore a želi glasovati, postoji mogucnost da glasa kod kuce, no osoba to mora javiti nadležnom povjerenstvu najkasnije do nedjelje ujutro da bi se na vrijeme uspjelo organizirati glasovanje. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Cetiri glasacka listica:
- plavi listic za izbor župana
- smedi listic za izbor županijskih vijecnika
- bijeli listic za izbor (grado)nacelnika
- ružicasti listic za izbor gradskih ili opcinskih vijecnika

Gradani s nevažecom osobnom iskaznicom
Gradani koji nemaju važecu osobnu iskaznicu nece se naci na popisu biraca, no moci ce na izbore uz predocenje potvrde za glasovanje koje izdaju podrucni uredi državne uprave. Na dan održavanja izbora potvrde ce se moci preuzeti i u maticnim uredima. Radi utvrdivanja statusa prebivališta, na dan izbora radit ce i policijske uprave i policijske postaje.

Angažirano 2.810 clanova birackih odbora
Na podrucju Istarske županije ima ukupno 281 biracko mjesto na kojima ce biti angažirano ukupno 2.810 clanova birackih odbora. I politicke stranke su bile dužne odrediti clanove birackih odbora pa vecina stranaka ima svoje clanove. Lokalni izbori su zahtjevan i složen posao, a njihova regularnost i pravilnost uvelike ovise o radu clanova birackog odbora na svakom birackom mjestu.

Klikom do birackog mjesta
Biraci koji nisu sigurni gdje se nalazi njihovo biracko mjesto to lako mogu provjeriti u nadležnom izbornom povjerenstvu ili na web stranicama Ministarstva uprave, i to klikom na registar biraca. Nakon što upišu prezime, OIB ili maticni broj gradana, sustav ce izbaciti podatke o adresi birackog mjesta, a navodi se i koliko je biraca upisano na adresi stanovanja biraca koji je podatke zatražio.


Podijeli: Facebook Twiter